Šťastným ľuďom sa ľahšie chudne. Skúste to s tancom

Do svojich desiatich rokov sa Vierka Ayisi tancu vôbec nevenovala. Potom ju však túžba tancovať náhle premkla, bola odhodlaná spraviť čokoľvek pre to, aby jedného dňa vystupovala so svojou vlastnou skupinou a spievala svoje vlastné pesničky.

01.01.2012 07:00
Vierka Ayisi, tanec Foto:
Vierka Ayisi (22) je tanečníčka, speváčka, choreografka, inštruktorka fit dance a hip-hopu.
debata

Veľa tancovala doma, vymýšľala si kroky a pokúšala sa spraviť z toho zostavu. Cvičila s kamarátkami na ihrisku. Neskôr sa stala členkou otcovej skupiny Fredy´s Dance Group. Avšak ani potom, ako sa skupina dievčat po určitej dobe rozišla, sa Vierka Ayisi s tancom nerozlúčila. Dnes ma svoju skupinu, aktívne s ňou vystupuje a k tomu vyučuje tanec vo svojej tanečnej škole a tréningovom centre Ayisi´s Dance & Training Center v bratislavskom Ružinove.

Učí hip-hop pre deti a mládež vo vekovej kategórii 14–18. Tancovať k nej chodia prevažne dievčatá, niektoré hodiny sú aj na podpätkoch. „Po určitom čase trénovania sa dobre naučia techniku a jednotlivé prvky, no hlavnou podstatou je vnímať hudbu, počuť rytmus a milovať tanec. Snažím sa ich učiť, aby zapojili svoje emócie, energiu, aby mohli tancom vyjadrovať samy seba," hovorí Vierka.

Učí tiež fit dance, čo už je mierne náročná kondičná hodina pre ženy, ktoré predtým netancovali, alebo majú len tanečný základ. Táto hodina je podľa Vierkiných slov „vyslovene pre radosť“. Ide o mix všetkých druhov tanca spojený s kondičným tréningom. Ten obsahuje aj posilňovacie a výdržové cvičenia zamerané na rôzne časti tela. Cvičenie teda okrem tanečných základov zaručí aj zoštíhlenie, spevnenie a pružnosť tela. „Na začiatku je silná rozcvička, pri ktorej sa ženy zapotia a počas celej hodiny sa neustále hýbeme," spresnila Vierka a dodala, že tanec tiež pomáha ku koordinovaniu pohybov. Telo vďaka nemu spevnie a osvojí si správne držanie. Chrbát bude vystretý, brucho stiahnuté. Telo schudne, postava sa vyrysuje. Okrem spomínaných benefitov tanec zvyšuje aj sebavedomie.

„Tanec je symbolom radosti, šťastia; ľudia tancujú, lebo sa chcú zabaviť. Je spojený s dobrou náladou, pretože telo pri tancovaní vyplavuje endorfíny," hovorí Vierka a odporúča ho všetkým. Teší sa, že jej tanečná škola a tréningové centrum priťahuje aj ľudí do osemnásť rokov. Jej skúsenosť však vraví, že sú to predovšetkým dievčatá. „Mužov asi priťahuje skôr to fitko," dopĺňa s úsmevom.

Vierka Ayisi (22) je tanečníčka, speváčka, choreografka, inštruktorka fit dance a hip-hopu a tiež majiteľka tanečnej školy a tréningového centra Ayisi´s Dance & Training Center v bratislavskom Ružinove. V minulosti tancovala v otcovom tanečnom zoskupení Fredy´s Dance Grou­p.

debata chyba