Stojka na hlave zlepšuje rovnováhu aj krvný obeh

Stojka na hlave má z pohľadu jogy veľký význam, preto je aj označovaná za kráľovskú pozíciu. Určená je pokročilým.

11.01.2012 06:00
shutterstock 91633424 Foto:
Stojka na hlave.
debata

Asána nazývaná sirshasana je nám neprirodzená (sme dole hlavou), toto „obrátenie“ však má mnoho blahodarných účinkov. Zlepšuje rovnováhu aj krvný obeh, posilňuje dýchací systém a koncentráciu. Okrem toho sa v nej výborne posilňujú brušné, bedrové a šikmé svaly. Pripomeňme, že nevhodná je pre ľudí s vysokým krvným tlakom či s problémami s krčnou chrbticou.

Je nezmyselné skúšať ju bez akejkoľvek prípravy, po krátkom nadšení z jogy. Čas na ňu príde, až si vďaka joge spevníme telo, predovšetkým šijové svaly. Treba tiež ovládať základné techniky dýchania do brucha a mať precvičený vrch hlavy a krk. Prvé experimenty sa odporúčajú skúšať pod dohľadom učiteľa.

Hoci sirshasane hovoríme „stojka na hlave“, váha tela musí byť rozložená rovnomerne. Oporu treba rozložiť medzi ramená, ruky a zadnú časť krku. Z rúk a hlavy vytvorte trojuholník, pričom hlava nech je v ňom najvyšší bod. Dlane uložte po bokoch, prsty smerujú von. S vystretými nohami sa priblížte čo najbližšie k rukám a najskôr sa pokúste vyložiť kolená na lakte. Ak v tejto pozícii nájdete stabilitu, pokračujte v dvíhaní nôh – oboch naraz, alebo jednu po jednej. Pozorujte hranicu, za ktorú vás už vaše telo nepustí. To je váš limit, ktorý sa budete snažiť prekonávať. Spôsobov, ako urobiť stojku na hlave je ale viac. Nohy pri dvíhaní možno tiež rozkročiť a rovnováhu hľadať v ich spájaní.

Rovnako dôležitý je aj návrat zo stojky – smerom, akým ste sa na hlavu postavili, alebo opačným – opatrne prejsť do kotúľa. Aby vás nerozbolela hlava, vyrovnajte si krvný tlak v tele tak, že si ľahnete do balasany a pod hlavu si podložíte päste (päsť na päsť).

Byť hore hlavou je iný pocit a navyše, poloha sa nedá skontrolovať pohľadom. Skúšajte s pomocou (učiteľ, stena), no bez opory hľadajte svoju vlastnú rovnováhu. Stále majte na pamäti ramená – hrajú dôležitejšiu úlohu, ako si predstavujete!

Kým vaše telo začne balansovať medzi ramenami a hlavou, môžete prechádzať rôznymi stavmi. Váš úspech bude ovplyvnený tým, či mu vnútorne veríte. Možno sa spočiatku budete na seba hnevať, ak vám to nepôjde, pohrávať sa s myšlienkou, že s jogou skoncujete, alebo budete so sebou bojovať a veriť, že jedného dňa to príde samo a nohy si hore nájdu svoje miesto.

Praktická rada: Ak sa vám stojka na hlave páči a považujete ju za svoju métu, nezabúdajte na posilňovanie a uvoľňovanie krku. Potom seba prekonávajte v čase. Ideálne je držať rovnováhu na hlave dve minúty.

debata chyba