Vo fitnesscentre sa môže aj priberať, nielen chudnúť

Až päťdesiat percent klientov vo fitnesscentrách tvoria tí, ktorí kilogramy túžia "nabrať" a potrebujú s tým pomôcť. Podľa slov osobného trénera Michaela Achbergera z bratislavského fitness centra Body Energy Club sú to prevažne muži.

31.01.2012 06:00
Michael Achberger Foto:
Michael Achberger, tréner fitnes a kulturistiky.
debata

„Najmä tí chudší alebo mladší,“, spresnil a zdôraznil, že ostatní chcú, pravdaže, schudnúť.

Máme zaužívanú predstavu: Čím viac športujeme, tým viac chudneme. Ako sa teda pripraví tréningový plán pre človeka, ktorý chce pribrať? „V prvom rade sa upravuje strava. Jej základom je zvýšený príjem, pričom výdaj nemôže byť vysoký a musí byť zameraný na tvorbu svalstva,“ vysvetlil Achberger. Dodal, že tréningy sú kratšie, netrvajú dlho a aeróbne aktivity sú obmedzené na minimum. „Aeróbna činnosť je povolená len z času na čas, ale nie prikázaná, ako pri chudnutí.“ Jednoducho, pri priberaní platí opačné pravidlo. Výdaj musí byť menší ako príjem.

Čo jesť? Priberanie nie je také jednoduché, ako by sa na prvý pohľad zdalo. Kto do seba „láduje“ sladkosti, nepriberie do svalov, ale do tukov. Taký prísun nezdravých kilogramov by si asi sotva niekto prial. Nie je totiž „sacharid ako sacharid“. „Sladkosti (jednoduché sacharidy) nemožno považovať za náhradu zložitých sacharidov (zemiaky, ryža, cestoviny, prípadne celozrnné pečivo). Kým polysacharidy, čiže zložité sacharidy nám dajú energiu na celý deň, jednoduché len na krátku chvíľu. Z nevhodného výberu stravy sa priberá do tukov, alebo sa vôbec nepriberie do svalov,“ upozornil Achberger.

Jedálniček teda musí pozostávať s dostatočného množstva bielkovín a vhodných sacharidov. Ďalej si môže človek, ktorého cieľom je pribrať, dovoliť aj tuk, avšak v obmedzenom množstve. Vo fitness slovníku má tento typ priberania, kde si človek príliš nestráži, čo zje, názov naberačka alebo objemovka. Klienti osobných trénerov si ju pochvaľujú, pretože vďaka nej majú veľa energie. Dbať však musia na dostatok spánku a šetriť sa viac ako obvykle, aby svalstvo stihlo zregenerovať.

Líšia sa ženy, ktoré túžia pribrať, od mužov s rovnakým cieľom? Michael Achberger odpovedá: „Medzi klientkami nemám ženy, ktoré chcú pribrať. A to som ich už mal veľa. Ony chcú mať pekné tricepsy, ramená a pevný zadok. Aj vtedy musí sval trochu narásť a spevnieť, postupuje sa však inak ako pri mužoch, pretože ženy majú oveľa väčšiu tendenciu ukladať tuk.“

Achberger ďalej zdôraznil, že nakladačka vôbec nie je pre ženy vhodná. V prípade, že chcú nabrať svalovú hmotu, potrebujú dostatočné množstvo proteínov a adekvátne množstvo sacharidov. Naberačka v ženskom ponímaní prichádza do úvahy azda len pre kulturistky. Achberger tiež skonštatoval, že keď sa pustia do objemovky muži, riskujú, že okrem svalovej hmoty naberú aj tuk. A ženy by toho tuku pribrali oveľa väčšie množstvo ako svalstva.

Michael Achberger (26)
je osobný tréner s medzinárodnou kvalifikáciou v bratislavskom Body Energy Club. Na Slovensku dosiahol druhý kvalifikačný stupeň trénera fitness a kulturistiky.

debata chyba