Súťažný snoubording zdraviu veľa nedáva - skôr berie

Snoubording je šport plný fantázie a možností od výmyslu sveta. "Slalomári budú vždy jazdiť cez bránky, futbalisti budú hrať na tom istom ihrisku, no keď pôjdem do parku ja, vždy budem skákať na iných skokoch, učiť sa iné triky, v žľaboch nepôjdem nikdy tú istú trasu. Každý deň je o niečom inom," povedala mladá slovenská snoubordistka Baša Števulová, ktorá sa venuje freestyle disciplíne, pričom súťaží v slope-style.

04.02.2012 07:00
snowboarding, snoubording, Baša Števulová Foto:
Snoubordistka Baša Števulová.
debata (1)

Freestyle snoubording je plný trikov na skokoch či zábradliach a rôznych iných prekážok. Preteky sú rôzne. V rámci nich existuje u-rampa, slope style a big air. Baša Števulová vysvetľuje: „Rampu asi nemusím bližšie predstavovať, slope-style je trať zložená z asi štyroch skokov, zábradlí a iných prekážok. Každý jazdec má pripravenú svoju jazdu a mal by každý jeden trik na skoku či zábradlí ustáť, aby dosiahol čo najvyšší počet bodov. Big air je iba jeden veľký skok, nič viac.“

Kto sa venuje alebo chce venovať freestyle snoubordingu, s určitosťou musí rátať s bolesťami kolien. Často trpia aj väzy. K úrazom najčastejšie prichádza, keď si človek nie je stopercentne istý, či na to má, alebo keď pred skokom zaváha. Števulová už má za sebou otrasy mozgu, aj chvíľkové bezvedomie. S úsmevom dodáva, že po zdravotnej stránke jej snoubording toho veľa nedáva. Skôr berie. „Ničím si kolená, veľa tvrdých pádov tiež často končí zraneniami. Samozrejme na ne nemyslím a snažím sa im čo najviac vyvarovať. Človek musí byť na takéto jazdenie stavaný a tiež veľa trénovať. O mňa sa stará môj priateľ. Je kondičný tréner a "šije“ mi tréningy na mieru."

Števulová je na doske od októbra do konca mája. „Samozrejme, jazdiť by sa dalo celý rok, ale ja potrebujem leto, slnko a more,“ povedala. Za najlepšie miesto pre snoubording považuje každé, kde je veľa snehu. Predsa len za to tip-top, ktoré jej prirástlo na Slovensku k srdcu, považuje Chopok, v Rakúsku obľubuje celé Tirolsko a ak ide do Ameriky, potom do Colorada. Za zaujímavú krajinu považuje aj Maroko.

Pozitívnou informáciou je, že aj na Slovensku pribúdajú každý rok snouparky. Bohužiaľ, v porovnaní s ostatnými krajinami máme stále čo doháňať. „Ja tu jazdím málo, čo ma niekedy mrzí, ale podmienky nepustia,“ skonštatovala Števulová. Či sa zúčastní na zimných olympijských hrách v Soči, kde sa okrem u-rampy má po novom súťažiť tiež v slope-style, je otázne. Na kvalifikovanie je totiž potrebné zúčastniť sa na svetových a európskych pohároch a zbierať body. To je finančne nákladné. „Potrebovala by som ešte nejakých sponzorov, pretože z vlastného vrecka si to asi nezaplatím,“ uzavrela snoubordistka.

Baša Števulová
freestyle snoubordingu sa venuje profesionálne od roku 2006. V tom čase sa dostala do európskeho ROXY tímu. Počas svojej kariéry reprezentovala Slovensko na pretekoch po celom svete. Momentálne sa venuje najmä natáčaniu snoubordových filmov.

1 debata chyba