Strečing, posilnenie a relax – tri slová obsiahnuté v antigraviti

Sedieť alebo ležať v sieti, pohojdávať sa v nej a cvičiť. Aj takto laicky by sa dalo priblížiť cvičenie, ktoré do našich fitness centier dorazilo len prednedávnom a zatiaľ je stále v plienkach – antigravity.

10.02.2012 07:00
antigravity5 Foto:
Súčasťou konceptu antigraviti sú aj cviky alebo skôr akrobatické kúsky v pozícii dolu hlavou.
debata (1)

Nie je to dynamické cvičenie, zato však zábavné. A telu dá skutočne zabrať.

Hoci sa cvičí len s jedným náradím – so sieťou, hodina nie je stereotypná ani nudná. Veľa pozícií je prebratých z power jogy, z pilatesu či z gymnastiky. Cvičenci sa spočiatku cítia v sieti neisto, chýba im stabilita. Takmer každého zaujíma, či ho sieť udrží. Druhou najčastejšou otázkou je, či z nej nespadne. Odpoveď je nie, sieť udrží až 500 kilogramový objekt. Čo je tiež kuriózne a inštruktori na to upozorňujú, sú modriny po cvičení.

Zvyčajne po prvej aj druhej hodine intenzívneho cvičenia reálne a prirodzene hrozia – na miestach, kde sieť počas cvičenia omínala (pod ramenami, na trieslach). Prečo to tak je, vysvetlila Ľubica Hrebeňová, inštruktorka antigraviti z bratislavského fitness centra Victory Fitness: „Každého to zo začiatku trochu bolí, pretože prvýkrát to nikto nerobí správne. Pod dohľadom inštruktora sa to však naučí.“ Dôležité je vedieť, že tento pocit časom zmizne.

Antigraviti sa k Ľubici Hrebeňovej dostalo vďaka istej fitness cvičiteľke, ktorá organizovala kurz. Zapáčilo sa jej hneď po úvodnej hodine. „Dušou som športovec, no môj život sa stále uberal iným smerom“, hovorí Ľubica. Vo svojich štyridsiatichši­estich rokoch môže byť príkladom pre všetkých, ktorých od snov a túžob odrádzajú pribúdajúce roky a pocit, že „už je neskoro“.

„Začať sa dá hocikedy, stačí chcieť,“ myslí si inštruktorka, ktorá v detstve hrávala volejbal, pričuchla aj ku karate, no žiadnemu fitness športu sa dosiaľ nevenovala. „Chcela som cvičiť, len som nevedela presne, čo by to malo byť,“ vysvetlila a spresnila, že nič ju nechytilo natoľko, aby si povedala: Toto chcem predcvičovať! Dokonca ani joga, ktorú pre svoj temperament považuje za málo dynamickú.

Súčasťou konceptu antigraviti sú aj cviky alebo skôr akrobatické kúsky v pozícii „dolu hlavou“. Nie sú však povinné. Kto má vážny problém spustiť sa dolu hlavou, spustiť sa nemusí, cvičiť sa dá aj bez toho. Inštruktorka Hrebeňová však zdôrazňuje, že cvičenie dolu hlavou má svoj význam a účinok podobný ako stojka na hlave. V sieti je však iná, pretože vďaka opore sa možno pustiť rukami, pričom hlava sa zeme nedotýka. „Visieť dolu hlavou na preliezkach nám v detstve nerobilo najmenší problém. Je to niečo, čo poznáme, len sme si už od toho odvykli.“

Necvičí sa len v sieti, ale aj na podložke, s tým, že sieť je tu stále prítomná – slúži ako podpora (napríklad pre nohu, alebo pre ramená). Ľubica Hrebeňová ju prirovnáva k baletnej tyči, hoci nie je taká pevná. Treba držať rovnováhu, čím sa stabilizuje celé telo. Výsledkom sú spevnené svaly na celom tele, lepšia stabilita a rovnováha.

Podobne ako iné fitnessové cvičenia, aj antigraviti si obľúbili v prvom rade ženy. „Muži sa strašne neradi vešajú dolu hlavou. Ak môžu, vyhnú sa tomu. Neviem, prečo to tak je,“ približuje Ľubica Hrebeňová. Paradoxne, za týmto cvičením stojí muž, gymnasta Christopher Harrison. Cvičebný program vyvinul zo svojej akrobatickej show, ktorá mala vo svete veľký úspech.

Nadšenci antigraviti tvrdia, že „neexistuje miesto na našom tele, ktorému by nepomohla“. Ide o radu diagnóz, ktorých sa môže zbaviť každý, kto sa jej bude pravidelne venovať.

Antigravity stimuluje jednotlivé orgány tela a produkciu endorfínov v mozgu, spomaľuje proces starnutia, odstraňuje bolesti chrbta, zvyšuje pohyblivosť a flexibilitu, dodáva energiu, odbúrava únavu, redukuje nadváhu, spevňuje svaly, zlepšuje postavu, prekrvenie tela a činnosť pľúc, podporuje srdcovú činnosť, trávenie a krvný obeh, uvoľňuje napätie, posilňuje svaly, kosti a väzivo a harmonizuje činnosť endokrinného systému.

Dobrou správou je, že sieť sa dá zakúpiť. Spolu s popruhmi a skobami vyjde však dosť draho. Aj z dôvodu, že je špeciálna, vrátane šírky. Každopádne, dá sa v nej oddýchnuť podobne ako v závesnej sieti, na spánok je ale nevhodná. Napríklad strečing v nej je výnimočný, pretože sieť nás pustí do každej strany. Na zemi teda vyzerá celkom inak ako v sieti.

Ľubica Hrebeňová (46) je inštruktorka antigraviti v bratislavskom fitness centre Victory Fitness.

1 debata chyba