Ranné cvičenie nakopne metabolizmus

"Vstávať a cvičiť" - tak znelo heslo rozprávkových zajacov z klobúka, Boba a Bobeka. Hoci sú účinky ranného cvičenia dávno preukázané, len malé percento z nás ho pravidelne praktizuje.

03.03.2012 07:00
cvik, cvičenie, joga, relax, rozcvička Foto:
Ilustračné foto.
debata

A pritom stačí len málo. Prekonať lenivosť a preklenúť do zdravej závislosti.

Tí, čo chcú duchovne rásť alebo veria sile pozitívneho myslenia, vedia, že aké si „vyrobia“ ráno, taký budú mať deň. Vydarené ráno je veľmi podstatné. Jogíni si bezprostredne po zobudení ponaťahujú celé telo. Podobne, ako to robí mačka, keď sa prebudí z dlhého driemania. Strečingové cviky sú dôležité, aby sa uvoľnilo svalstvo a oživila sa energia, ktorá počas noci stagnovala. Do úvahy pripadá napríklad zostava jogových cvikov „pozdrav slnku“. Považuje sa za najstaršiu rannú rozcvičku a na to, aby sa energia ráno aktivizovala, úplne stačí. Pomôže stimulovať prúdenie krvi do mozgu, posilní svaly, udrží pevnú a pružnú chrbticu a posilní koncentráciu. Počas cvičenia sa odporúča dýchať zhlboka nosom.

Deň možno začať aj tak, ako to zvyčajne robia Číňania. Tí neostanú vnútri, ale ešte pred raňajkami vyjdú na čerstvý vzduch a na začiatku dňa cvičia tai-či. Je to výborné cvičenie, ktoré nakopne telo a okrem toho pomôže aj duši, lebo podporuje prúdenie životnej energie čchi. Ráno sa nevenujú dlhej sérii tai-či cvičení, ktoré je známe pod názvom „figúra“. Na to nemajú čas. Na ráno je vhodnejšie cvičenie s názvom „tlačenie a ťahanie“, ktoré sa dá správne naučiť aj bez učiteľa. Výborné je v tom, že sa snaží o rovnováhu jin a jang. Podobne ako pozdrav slnku, aj toto cvičenie zvyšuje koncentráciu, silu, pružnosť a držanie tela. Podobne ako pri joge, je potrebné sústrediť sa na dýchanie. To by malo byť plynulé a pravidelné. Kto sa tai-či venuje pravidelne, získa vnútorný pokoj.

Nemusíte praktizovať ráno cvičenia z tai-či alebo jogový pozdrav slnku. Ukázalo sa, že akýkoľvek pohyb prebudí telo istejšie, zdravšie a na podstatne dlhšie ako to spraví ranná čierna káva. Pri každom pohybe sa totiž vyplavujú endorfíny, pozitívny štart do nastávajúceho dňa je preto viac než istý.

debata chyba