Zacvičte si v pohodlí domova

Rýchle životné tempo, práca a starostlivosť o domácnosť mnohým ľuďom neumožňujú navštevovať posilňovne.

11.03.2012 06:00
cvičenie - fitlopta - telo - chrbát - chrbtica Foto:
Cvičiť môžete aj doma pred televízorom.
debata

Niektorým v tom môžu brániť aj drahé permanentky či vstupy na hodiny aerobiku. Žiadna výhovorka však neplatí v prípade domáceho cvičenia. Prinášame preto prehľad jednoduchých cvikov, vďaka ktorým si rozhýbete telo aj doma pred televízorom.

Brucho

Základným a osvedčeným cvikom, ktorý pomôže s neesteticky prevísajúcim bruchom, sú sed-ľahy. Tie klasické môžete ozvláštniť tým, že si zdvihnete prekrížené nohy do vzduchu tak, aby kolená boli v pravom uhle. Druhým variantom je, že si preložíte ľavú nohu cez pravú a potom ich vymeníte. Ak si pod zadok dáte vankúš, zameriate sa na spodnú časť brucha, ktorá sa formuje najťažšie. Pri každom cviku začnite tromi sériami po desať a postupne počet zvyšujte.

Boky

Na precvičenie bokov ako pomôcka postačí dlhá palica alebo metla. Oboma rukami ju uchopte za konce a nadvihnite nad hlavu, alebo si ju oprite zozadu o plecia. Trup otáčajte doľava a doprava najmenej tridsaťkrát a po krátkej pauze opakujte ešte dvakrát. Hýbať by sa mala iba horná polovica tela. Mierne rozkročené nohy musia zostať bez pohnutia.

Zadok

Sedacie svaly najlepšie precvičíte zakopávaním nôh. Postavte sa čelom k stene, rukami sa o ňu dobre zaprite a zakopávajte vystretú nohu čo najvyššie. Po dvadsiatich opakovaniach opakujte ten istý pohyb, ale s nohou pokrčenou v kolene. Obmeniť tento cvik môžete tým, že namiesto v stoji ho budete prevádzať v kľaku s predlaktiami opretými o zem, prípadne ležiac na boku. Pre formovanie pozadia môžete pridať aj drepy či nahradiť výťah šliapaním po schodoch.

Stehná

Stehná ľahko precvičíte aj pri sledovaní televízie. Stačí, ak vymeníte pohodlný gauč za podlahu. Ľahnite si na ňu na pravý bok tak, aby ste si hlavu podopierali pravou rukou. Dvadsaťkrát zdvíhajte najskôr vystretú pravú nohu čo najvyššie. Po troch sériách nohu pokrčte v kolene do pravého uhla a opakujte ten istý pohyb. Nohu nespúšťajte úplne na zem, stále ju držte vo vzduchu. Ak si tento cvik chcete sťažiť, použite posilňovaciu gumu na cvičenie.

Ruky

Nielen v dôsledku nadváhy, ale často aj kvôli veku nám ochabuje pokožka na rukách. Predísť tomu možno pravidelnými cvikmi na bicepsy a tricepsy. Príkladom sú zdvihy s činkami, ktoré ľahko nahradia aj fľaše naplnené vodou. Tie chytíte do pripažených rúk, ktorých horná polovica po celý čas cvičenia zostáva bez pohnutia pri tele. So zatiahnutím bicepsov zdvíhate iba dolnú polovicu rúk tak, aby dlane smerovali von. S výdychom zdvihnete a s nádychom ich opäť vrátite dole. Pre precvičenie tricepsov sa postavte do mierneho predklonu. Chrbát držte rovno a hlavu nezakláňajte. Horná polovica rúk a lakte opäť zostávajú pri tele. Pokrčené ruky s dlaňami otočenými k sebe ťahajte dozadu do vystretia a potom ich opäť vráťte do pokrčenia. Oba pohyby opakujte zhruba dvadsaťkrát v troch sériách.

debata chyba