Sedem tipov, ako si poradiť s jarnou únavou

Jarná únava nie je výmysel. Ľudia, ktorých postihne, sa cítia stále unavení, zívajú, nevedia sa sústrediť. Poradiť si však možno aj s touto nepríjemnou záležitosťou.

26.03.2012 14:00
relax, únava, masáž, kúpele Foto:
Na začiatku jari je dôležité dopriať si dostatok odpočinku.
debata

Pozor však na únavu, ktorá trvá viac týždňov až mesiacov. Môže signalizovať vážne ochorenia a v takomto prípade je potrebné poradiť sa s lekárom.

  1. Dostatok pohybu: Pohyb je prevencia proti jarnej únave. Cvičenie a šport stimulujú krvný obeh a telo sa tak zbaví nielen škodlivín, ale aj stresu a depresívnej zlej nálady. Myslite aj na správne dýchanie, a to nielen pri cvičení. Správne dýchanie núti telo k produkcii hormónu kortizolu, vďaka ktorému telo lepšie znáša psychický tlak. Sústreďte sa preto na hlboké a pravidelné dýchanie do brucha.
  2. Saunovanie: pobyt v saune pôsobí proti stresu a regeneruje organizmus.
  3. Pitný režim: Nezanedbajte príjem tekutín. Vypite za deň aspoň dva litre vody, bylinkových čajov, nesladených ovocných štiav a minerálok.
  4. Dostatok relaxu: Na začiatku jari je dôležité dopriať si dostatok odpočinku. Veľa sa prechádzajte, budete prekvapení, ako pomáha už len samotné slnečné svetlo. Slnko telo potrebuje: zásobuje ho vitamínom D a takisto organizmu dodáva aj látky, ktoré zlepšujú náladu. Dobrú službu však urobia aj masáže alebo návšteva wellness centra.
  5. Vitamíny a bylinky nesmú chýbať: Ak sa nechcete cítiť unavení, nezabúdajte na vitamíny. Telu nesmú chýbať najmä vitamíny A, B, C a látky ako zinok či selén je v tomto období nutné stále a pravidelne dopĺňať. Dbajte preto na pravidelnú konzumáciu ovocia a zeleniny, najlepšie v surovom stave. Staviť môžete aj na bylinky. Dobrou voľbou je napríklad ženšen, ktorý stimuluje centrálny nervový systém. Podporuje srdcovú činnosť, zlepšuje črevnú peristaltiku, znižuje hladinu krvného cukru a pomáha organizmu zvládať fyzicky aj psychicky náročné situácie.
  6. Vitamínové doplnky: v záťažovom období nie je na škodu užívať vitamínové doplnky. Dobrým doplnkom pre imunitný systém je napríklad hliva ustricová alebo výťažky z rastliny echinacea. Pomôcť môžu aj enzýmy, ktoré v tele riadia správne fungovanie imunity. V období, keď je organizmus oslabený a nedokáže sám zvládnuť napríklad silný zápal, je dôležité prijímať enzýmy zvonku. Enzýmové lieky posilňujú oslabenú imunitu a pôsobia proti zápalom a opuchom. Zabraňujú tak vysokej chorobnosti a častému opakovaniu choroby. Dobrú službu urobí aj koenzým Q10 – látka podobná vitamínom. Nájdete ju vo všetkých bunkách ľudského tela. Ak máte nedostatok koenzýmu, môžete sa cítiť vyčerpaní a ľahšie ochoriete. Táto látka totiž vytvára v bunkách zásoby energie, ktorá vám dodá potrebnú vitalitu a spomalí starnutie.
  7. Odľahčená strava: prebudiť potrebuje aj trávenie. Očistiť od toxických látok mu pomôžu ľahké jedlá, bohaté na vitamíny a nezaťažujúce žalúdok. Obmedziť však treba nielen konzumáciu ťažkých mastných jedál, ale dôležité je aj prestať alebo minimálne menej fajčiť a vynechať alkohol. Nebojte sa občas aj zhrešiť, napríklad kúskom čokolády. Tá obsahuje fenyletylamín, ktorý zmierňuje pocity strachu, úzkosti a napätia.
debata chyba