SM systém – návrat k človeku vzpriamenému. A chrbát bolí menej

Vo svete fitnes sa v ostatnom čase buduje línia trénovania s ohľadom na zdravie. Teda nepracovať len na tom, aby telo bolo svalnaté, ale aj na tom, aby nebolelo.

29.03.2012 06:00
SM systém, Alena Letnická Foto:
Alena Letnická je certifikovaná inštruktorka a osobná trénerka v oblasti fitnes.
debata

Mnohé školenia sú zamerané na športovú fyzioterapiu, ktorú môže využiť aj tréner pri práci s klientom vo fitnescentre. Práve táto preventívno-zdravotná cesta je pre osobnú trénerku Alenu Letnickú zaujímavá. „Som presvedčená o tom, že v dnešnej dobe trpia bolesťami chrbta ôsmi z desiatich ľudí. A tie sa dajú odstrániť jedine pravidelným cvičením. Nič iné nepomôže,“ skonštatovala.

V porovnaní s pilatesom alebo jogou, teda cvičeniami, ktoré tiež pomáhajú odstraňovať bolesti chrbta, metóda známa ako SM systém je jedinečná v tom, že pracuje s miernou záťažou – s elastickými lanami. Inštruktorka Letnická vysvetlila, že počas cvičenia dochádza k aktivácii špirálových svalových reťazcov. „Sú to na seba nadväzujúce svaly, ktoré chrbticu vyrovnávajú a vyťahujú nahor,“ dodala.

Špirály, o ktorých je reč, sú štyri. Dve sa vinú z prednej strany tela a dve zo zadnej. Vybrané cviky tieto špirály aktivujú. Vďaka nim sa učíme držať vzpriamený stoj a začneme aj správne chodiť. „Väčšina z nás žije sedavým spôsobom života. Veľa hodín trávime v predklone s vysunutou bradou, a preto sa naše vzpriamené držanie tela mení na šikmé. Prenáša sa aj do chôdze a ostatných pohybových aktivít, z čoho vznikajú problémy typu ploché nohy či skrátené svaly,“ hovorí Letnická a dodáva, že cvičením metódy SM systém vyťahujeme chrbticu späť do vertikály. Vďaka miernemu odporu elastického lana posilňujeme. Spevňujeme svaly chrbta, brucha a zadku, potrebné nielen pri držaní vzpriameného stoja, ale aj pri chôdzi. Cvičením sa navyše naťahujú prsné a bedrovo-stehenné svaly, ktoré majú tendenciu skracovať sa.

Postupnosť by mala byť asi takáto: Lekár vyšetrí pacienta s bolesťami chrbtice, rehabilitačný pracovník alebo fyzioterapeut mu odporučí jednoduché a prirodzené cviky SM systému. Až nakoniec vstúpi do tohto procesu tréner – dohliadne na to, aby pacient cvičil správne. Potom už môže v cvičení pokračovať aj sám doma. Stačí si zavesiť lano na klučku od dverí alebo na radiátor. Alena Letnická odporúča zájsť o tri mesiace za rehabilitačným pracovníkom znova, aby poradil inú sériu cvičení. „Dohľad je dobrý, no nie je nevyhnutné, aby človek cvičil pod neustálou kontrolou,“ pripomenula.

Autorom metódy SM systém je český neurológ Richard Smíšek. Vyvíja a pracuje s ňou už tridsať rokov. Jeho kliniku navštevujú deti od predškolského veku, aj dôchodcovia. Deťom stačia 3–4 mesiace na to, aby sa ich stav chrbtice zlepšil, dôchodca potrebuje cvičiť dlhšie, 6–12 mesiacov. Úspešnosť závisí od prístupu. Cvičiť totiž treba 10–15 minút denne. Alene Letnickej sa prístup Richarda Smíšeka zdá férový. Páči sa jej, že nerobí rozdiel medzi doktorom, fyzioterapeutom, masérom a trénerom. Každému jednému otvorene a rád odovzdá svoje skúsenosti, ktoré celý život získava.

Dá sa cvičiť aj skupinovo. „Uvažujem nad spôsobom kurzu – uzavretá skupina ľudí s bolesťami chrbta. Naučiť a vychovať ich. Nazvala by som to osvetou a prevenciou, návratom k človeku vzpriamenému,“ uzavrela A. Letnická.

Alena Letnická (40)
Pochádza z Pezinka. Je certifikovaná inštruktorka a osobná trénerka. V oblasti fitnes pôsobí od roku 1997. Vedie skupinové cvičenia a individuálne tréningy. Okrem metódy SM systém sa špecializuje aj na TRX, bosu, pilates, powerjogu a aerobic.

debata chyba