Záklony zvyšujú pružnosť chrbtice a omladzujú

Za záklony (jogové polohy) sa nám chrbtica poďakuje. Zvyšujú totiž jej pružnosť, sviežosť a výsledkom je správne držanie tela, po ktorom mnohí túžime. Kto cvičí záklony, má sebavedomý postoj. Okrem toho záklony pozitívne ovplyvňujú nervový systém.

11.04.2012 06:00
joga, cvičenie, fitnes, chrbtica Foto:
Tak, ako pri akejkoľvek jogovej pozícii, aj pri záklonoch treba počúvať svoje telo a „nenaložiť“ mu viac, ako dokáže.
debata (2)

Cvičiť záklony sa odporúča preventívne pri každej príležitosti. Predstavte si len, v akej polohe „žijeme“ väčšinu života. Áno, sú to predklony. Zohýbame sa k počítaču, k volantu, k tanieru, ktorý umývame, k vysávaču, ktorým čistíme koberec, naklonení dopredu sme však aj pri samotnom chodení…

Koľkí z nás ťaháme hlavu „do neba“ a chrbticu máme vystretú ako pravítko, keď kráčame? Chrbtica s hlavou pri týchto činnostiach nikdy nie sú vzpriamené. Jednoducho, nie je to možné. Nebezpečné je to však v tom, že časté predklony nám skracujú prednú časť tela. Záklon je skrátka akýsi „protipohyb“, ktorý pomáha ponaprávať všetko zlo, ktoré sme telu spôsobili neustálymi predklonmi.

Nielen chrbtica sa teší zo záklonov, ale aj obličky a oblasť brucha. Sú náročnejšie a menej náročné záklony. Podľa jogy formujú charakter. Ak je chrbtica ohybná, lepšie sa vyrovnáva so zmenami a ťažkosťami. A kto ju zanedbáva, zanedbáva myseľ. V snahe o náročnejší záklon sa musíme „poctivo“ sústrediť, inak to nejde. Telo prestane spolupracovať, rovnako, ako keď robíme stojku na hlave a myšlienky nám začnú kade-tade blúdiť.

Zakloňte sa a pozorne sledujte svoje telo a pocity. Vášmu telu by mali dodať energiu. Záklony sa odporúčajú aj ľuďom, ktorým je zima. Stačí pár dynamických záklonov a telo sa zohreje. Pomáhajú tiež „otvoriť sa“ vonkajšiemu svetu tým, ktorí sa do seba uzatvárajú. Pri záklone sa dvíha a rozširuje hrudný kôš, rozťahujú sa pľúca a zdokonaľuje sa dýchanie. Tieto polohy omladzujú a starajú sa o to, aby naše telo bolo vitálne. Tak, ako pri akejkoľvek jogovej pozícii, aj pri záklonoch treba počúvať svoje telo a „nenaložiť“ mu viac, ako dokáže. Pozor na vysoký krvný tlak a problémy so srdcom – v takýchto prípadoch sa do záklonov príliš nepúšťajte. Na tie náročnejšie záklony zas treba zabudnúť počas menštruácie, v tehotenstve a krátko po pôrode.

2 debata chyba