Taerobic zlepší postavu a zvýši fyzickú kondíciu

Ako možno vyčítať z názvu, fitnessový štýl taerobic je kombináciou taeba a klasického aerobicu.

19.04.2012 13:00
taerobic2 Foto:
Veronika Suchá je lekárka a inštruktorka taerobicu.
debata (1)

Stojí za ním známy tanečník a jogín Fredy Ayisi, ktorému sa zapáčili prvky bojových umení (karate, kick box, capoeira). Vo svojom náročnom a dynamickom kondičnom tréningu pospájal všetko, čo mu je blízke. Okrem prvkov z taeba aj aerobicové či tanečné kroky.

Taerobic možno definovať ako kardio-aeróbne cvičenie zamerané na odburavanie tuku. Zlepší postavu a rýchlo zvýši fyzickú kondíciu. Na takomto tréningu si cvičenec precvičí všetky svalové partie, a preto je vhodným doplnkovým cvičením aj pre aktívnych športovcov a tanečníkov. Zostavy nie sú komplikované.

„Špecialitou taerobicu je práve to, že na tréning prichádzajú začiatočníci spolu s pokročilými a odchádzajú fyzicky rovnako vyťažení. Každý si vezme, čo potrebuje a vloží toľko energie, koľko je schopný,“ povedal Fredy Ayisi, ktorý má radosť z toho, že sa taerobic na Slovensku šíri.

Nasledovníkov, resp. pokračovateľov má niekoľko, jednou z nich je lekárka Veronika Suchá. K precvičovaniu sa dostala prirodzene. Fredy si všimol jej pohybové schopnosti a vyzval ju, aby s ním precvičovala. Dnes už je Veronika inštruktorkou taerobicu v tanečnej škole Vierky Ayisi.

Cvičila odmalička. Začala gymnastikou, neskôr chodila na moderný tanec, napokon na klasický aerobic. Taerobicu sa venuje už sedem rokov. Získal si ju aj vďaka pozitívnej energii, ktorá z neho sála.„Cvičenie je jednoduché, no pritom kondične náročné,“ hovorí Veronika.

„Nechýbajú ani posilňovacie cvičenia. Zameriavame sa najmä na brucho, zadok a ruky,“ vysvetlila. Strečing je samozrejmosťou, resp. nevyhnutnosťou, keďže svaly a šľachy pri taerobicu majú tendenciu skracovať sa. Je potrebné uvoľniť ich a znova natiahnuť. Svoju hodinu si inštruktorka vopred nikdy nepripravuje. Podľa jej slov je dôležité prispôsobiť ju ľuďom, ktorí sa práve v sále zídu. Podstatné je sledovať, na čo sa chytajú a myslieť na to, aby kroky pasovali do hudby.

Kombináciu taerobicu s jogou dôverne poznajú viacerí, čo chodia cvičiť k Fredymu. Vyhovuje aj Veronike. „Oveľa ľahšie sa mi precvičuje taerobic, keď predtým idem na jogu. Vystrečujem a ponaťahujem si svaly na celom tele. Kopy a údery sa mi potom robia jednoduchšie, a čo je podstatné, ľahšie sa mi dýcha.“

Hoci mnohí si o joge myslia, že ide „len“ o meditáciu, relaxáciu a dychové cvičenia, skutočnosť je iná. Joga okrem iného veľmi posúva kondíciu a svalovú silu. Kým na taerobicu si možno vybiť energiu a zabaviť sa, joga skôr umožňuje pohrúžiť sa do seba, zabudnúť na všetky povinnosti a negatívne zážitky, ktoré sa počas dňa odohrali. Cvičenia sa navzájom dopĺňajú.

Ich kombináciou je možné naučiť sa dokonale skoordinovať telo, zosúladiť jednotlivé svalové skupiny, vyformovať postavu. Napríklad, ak príde na hodinu jogy ktosi flexibilný, s ľahkosťou možno spraví šnúru, no chýbať mu môže sila. Zaujímavosťou tiež je, že kým na taerobicu majú svaly tendenciu skracovať sa, pri joge sa uvoľňujú a naťahujú. Veronika Suchá tvrdí, že to cíti, keď sa joge chvíľu nevenuje.

„Som za to, aby ľudia cvičili a udržiavali sa v kondícii, a to akýmkoľvek spôsobom,“ hovorí lekárka, ktorá vidí, aký zmysel to má aj v starobe. Na starších ľuďoch jednoznačne vidno, či v minulosti cvičili. „Tí, čo to nezanedbávali, majú lepšiu rekonvalescenciu, napríklad po operáciach. Rýchlejšie sa zotavujú a ich motivácia a vôľa je silnejšia. Svaly totiž „majú pamäť,“ doplnila V. Suchá.

Veronika Suchá je lekárka a inštruktorka taerobicu v tanečnej škole a tréningovom centre Ayisi´s Dance & Training Center v Bratislave.

1 debata chyba