Najvhodnejším cvičením počas tehotenstva je pilates

Počas tehotenstva treba športovať opatrne a šetrne, pretože v tomto období sa nemení len telo, ale aj psychika.

03.05.2012 06:00
tehotná, tehotenstvo, bruško, gravidita Foto:
Ženy, ktoré sa dlhodobo a systematicky venovali cvičeniu pilatesu, mali pevnejšie povrchové i hlboké brušné svaly.
debata

Upozornil na to ortopéd a rehabilitačný lekár, Július Kazimír. Dodal, že mnohé ženy sa spočiatku začnú vyhýbať náročnejším činnostiam, hoci cítia, že pohyb potrebujú. Po istom čase im pohybové aktivity začnú dokonca chýbať. Lekár každopádne odkazuje: Posilňovňa a rôzne druhy moderných aeróbnych aktivít vo fitnescentrách nie sú počas tehotenstva vhodnou formou udržiavania kondície.

Pilatesove cvičenie je podľa Kazimíra iné. V tom, že nie sú dôvody na obavy. Cvičiť však treba pod odborným dohľadom lekára a skúseného fyzioterapeuta. A, pravdaže, tehotenstvo musí prebiehať bez komplikácií. Pilatesove programy v tehotenstve sú pochopiteľne modifikované, šetrné, individuálne prispôsobené, bez náročných kreácií na žinenkách a aparátoch. Skvelou pomôckou pri cvičení počas všetkých troch trimestrov je fitlopta a magický kruh. Po absolvovaní príslušného cyklu stačí 30 minút cvičenia denne na žinenke.

Podľa slov Júliusa Kazimíra je jedným z dôležitejších aspektov pilatesu výrazné zlepšenie kvality svalovej práce v centrálnej časti trupu a podbrušia. „Je to spôsobené zapájaním hlbokých svalových štruktúr brucha. Svalové vrstvy sa precvičujú v celej hrúbke, nielen povrchovo, takže veľmi dobre spevnia brušnú stenu,“ doplnil rehabilitačný lekár. Aj gynekológovia uvádzajú rozdiely v kvalite svaloviny brucha, ktoré mohli pozorovať pri cisárskych rezoch. Ženy, ktoré sa dlhodobo a systematicky venovali cvičeniu pilatesa, mali pevnejšie povrchové i hlboké brušné svaly.

Ako ďalej uviedol Július Kazimír, pilates vyžaduje naťahovanie tela v pozdĺžnej osi. V tehotenstve pôsobí tento princíp blahodarne. Telo zostáva pružné a ohybné, svaly so sklonom k skráteniu sú precvičované v šetrných strečingových polohách. „Budúce mamičky si napriek postupnému zaguľaťovaniu a priberaniu na váhe udržujú vzpriamenú postavu a lepšie znášajú presun ťažiska tela dopredu,“ tvrdí. Vďaka pilatesu bolí menej aj chrbát.

Napokon, dobrá kondícia brušného svalstva je výhodou aj v šestonedelí a ďalších mesiacoch po pôrode. Čerstvé mamičky sa podľa slov ortopéda oveľa skôr dostávajú do pôvodnej fyzickej i psychickej pohody a lepšie zvládajú stresové situácie, ktoré vyplývajú z povinností spojených so starostlivosťou o dieťa. Ďalšou devízou je kvalitné dýchanie. „Veľa tehotných žien dokonca túto skutočnosť kladie na prvé miesto. Odstránenie plytkého dýchania a dostatočné prekysličenie pľúc považujú za veľký prínos pre seba i pre plod,“ uviedol J. Kazimír.

debata chyba