Z behania v exteriéri máme väčšiu radosť. Tempo si určujeme sami

Ľudí, ktorí sa chcú udržiavať v dobrej kondícii behaním, či už po asfalte, antuke, v prírode alebo hoci na bežiacom páse v posilňovni, stále pribúda.

17.05.2012 06:00
beh maraton Foto:
Katarína Berešová, maratónska bežkyňa a reprezentantka Slovenska na olympiáde v Londýne 2012.
debata

Benefity tohto športu sú nám mnohým už dobre známe. Šport je prirodzený, veľakrát nič nestojí a efektívne sa z neho chudne. Aby nás však neodradil skôr, ako ho začneme pestovať, netreba podceniť pár základných pravidiel.

Radí Katarína Berešová, maratónska bežkyňa a reprezentantka Slovenska na olympiáde v Londýne 2012.

Čo by ste poradili začiatočníkom, ktorí majú motiváciu pravidelne behať. Čo si obuť, koľko kilometrov behať na úvod…?
V prvom rade musím povedať, že sa mi tento trend veľmi páči. Ľudia potrebujú pohyb, a to akýkoľvek. Čo sa týka bežeckej obuvi a množstva kilometrov, nie je ľahké povedať, čo je vhodné a dobré – závisí to od individuálnej osobnosti, času a príležitostí. Ja už sedem rokov behám v bežeckej obuvi jednej značky, ktorá mi vyhovuje najviac. Začínajúcim bežcom by som odporučila bežeckú obuv – nie vychádzkovú. Už viackrát som videla v posilňovni na bežeckom páse behať ľudí v celokožených teniskách s úplne rovnou a neforemnou podrážkou. V prípade, že som začiatočník, možno by som začala rýchlejšou chôdzou (napríklad s paličkami) a postupne prešla na pomalšie behanie. Dva-tri kilometre stačia, netreba sa nikam ponáhľať. Ak s tým telo nebude mať problém, záťaž by som postupne zvyšovala. Popritom netreba však zabúdať ani na regeneráciu – plávanie, sauna, masáž.

Bežná realita: Ak nás povedzme pichá v boku, nevládzeme dýchať a podobne, čo sme robili nesprávne?
Znamená to, že sme nesprávne odhadli svoje možnosti. Koho pichá v boku, ten začal príliš rýchlo. Jeho telo nebolo pripravené na náhlu záťaž v krátkom okamihu, rýchlo sa unavilo a „nevládalo dýchať“. Preto je dôležité začať pomalšie a zrýchliť až vidíme, že vládzeme.

Behať sa dá na rôznych miestach. V interiéri aj v exteriéri. Ktorý je podľa vás ten „zdravší“ variant?
Určite je v tom rozdiel. Beh vonku je prirodzený – človek si sám určuje tempo, mení sa okolie trate aj bežecký povrch. Z behania v prírode má väčšiu radosť a iste je to zdravšia forma ako behanie na páse vo fitness centre. V posilňovni určuje tempo pás – resp. podľa toho, ako si ho nastavíte, väčšinou je to však jednotvárne. Stále ste na tom istom mieste. Jediné, čo sa mení je snáď hudba v MP3 prehrávači, prípadne film na obrazovke. Niekedy je to však naozaj len o príležitostiach a možnostiach. Občas totiž neostáva nič iné, ako si zabehať na bežiacom páse – aj to je každopádne lepšie ako ostať doma.

Katarína Berešová sa tento rok stala patrónkou charitatívnej akcie Tesco Beh pre život. Najbližší sa uskutoční v Žiline v sobotu 19. mája, o týždeň neskôr sa bude bežať v Nitre.

debata chyba