Danka Barteková: Športová streľba nie je len o koncentrácii

Naša úspešná strelkyňa, olympijská medailistka Danka Barteková sa teší z toho, že o streľbu na Slovensku je aspoň aký-taký záujem.

04.04.2013 06:00
Danka Barteková: Pri strieľaní pustím všetky... Foto:
Strelkyňa Danka Barteková.
debata

Na trnavskej strelnici sa prednedávnom objavila šikovná 16-ročná juniorka, mimochodom, Bartekovej veľká fanúšička. Ako Danka zhodnotila, „na naše pomery ojedinelý jav“. Vraj už má napozerané videá, ako jej vzor strieľa a na prvý tréning prišla pripravená.

„Zakaždým sa tešíme, keď príde nejaké dieťa na strelnicu, dúfam, že k streľbe bude inklinovať čoraz viac ľudí, najmä detí,“ povedala Barteková pre Pravda.sk, no upozornila na to, že na rozdiel od iných športov, k streľbe je nutné rodinné zázemie. Buď musí byť otec poľovník, mať blízko k zbraniam alebo k streľbe ako športu. Samozrejme, mal by mať zbrojný preukaz. „Všetky deti na strelnici v Trnave radi privítame,“ zduplikovala Barteková.

Ako ďalej objasnila, streľbe sa začínajú deti venovať približne od jedenástich rokov, záleží to od stavby tela. „Dieťa dostáva do ramena jednostranné nárazy, preto musí mať vyvinutú chrbticu a základné fyziologické predpoklady na to, aby streľbu ako šport ustálo.“

Kto si myslí, že na tento šport sa stačí iba dobre koncentrovať, veľmi sa mýli. Danka Barteková sa napríklad počas zimy kondične pripravuje v posilňovni, robí aeróbny tréning a tiež behá. „Behám, aby som sa udržiavala v kondičných rozmedziach, ktoré si cez zimu nasadím. A behám aj počas sezóny,“ priblížila strelkyňa, ktorá sa počas svojej kariéry stretla už aj s posmeškami na adresu streľby ako športu.

Nielen to, že by nemala byť považovaná za šport, ale dokonca aj s tým, že je zbytočná. „Je to tvrdenie, s ktorým sa nestotožňujem. Podľa mňa je to regulérny šport, možno výberový, lebo sa k nemu dostane len človek s poľovníckym či streleckým zázemím, ale šport je to úžasný a takisto vie spôsobiť veľké emócie.“

Danka Barteková tiež upozornila na to, že to nie je len o tom, že človek „príde a strieľa“. Ide o šport, na ktorý sa treba pripraviť a pestovať ho. A čo sa týka koncentrácie? Ako vysvetlila úspešná strelkyňa, z toho koláča, čo všetko treba, aby bol strelec úspešný, tvorí sústredenie asi len tretinu.

Nutná je fyzická kondícia (čo si málokto uvedomuje), ale naozaj je treba, aby to človek predýchal, aby sa vedel odosobniť a zvládnuť stres. O nič menej potrebuje strelec aj technický tréning priamo na strelnici. Barteková trénuje 4–5-krát do týždňa v trnavskom Národnom streleckom centre. „Chvalabohu bývam kúsok odtiaľ, takže som tam takmer každý deň,“ prezradila.

Tento rok sa Barteková stala patrónkou charitatívneho projektu Beh pre život. Myšlienku sa rozhodla podporiť preto, že ju teší rozmer pomáhať športovaním. Do behu je odhodlaná osobne sa zapojiť. V rámci tohtoročného projektu sa jej ráta aj nápad s aukciami. Už teraz rozmýšľa nad tým, čo zo svojho streleckého vybavenia poskytne. „Samozrejme, určite nie pušku,“ zasmiala sa.

Beh pre život je charitatívne podujatie. Počas mája a júna štartuje v šiestich veľkých mestách Slovenska. Z vyzbieraných peňazí chcú organizátori zakúpiť špičkový laboratórny prístroj NanoSight. Svojou schopnosťou merať objekty v nanosvete umožní pochopiť dorozumievanie zdravých buniek s nádorovými bunkami a pomôže pri vývoji nových diagnostických metód pri onkologických ochoreniach. Organizátorom projektu je Nadácia Tesco. Viac info na www.behprezivot.sk

Termíny Behu pre život v roku 2013:

  • Bratislava – 4. máj o 11.00 hod. – Partizánska lúka
  • Banská Bystrica – 11. máj o 11.00 hod. – Námestie SNP
  • Prešov – 18. máj o 15.00 hod. – Hlavná ulica
  • Nitra – 25. máj o 11.00 hod. – Svätoplukovo námestie
  • Žilina – 8. jún o 15.00 hod. – Námestie A. Hlinku
  • Trenčín – 15. jún o 15.00 hod. – Mierové námestie
debata chyba