V táboroch thajského boxu sa bojuje s kilami. Zhodíte aj sto!

V tábore s výcvikom thajského boxu udierajú turisti vyzbrojení príliš veľkými rukavicami do boxovacích vriec. Bojuje sa tu denne, ale proti nadváhe, píše agentúra AFP.

06.04.2013 17:47
thajský box - chudnutie Foto:
Rovní v pote, ktorý im kvapká z čela. Rovní v bolesti, ktorá kriví tváre po stovke klikov uzatvárajúcich cvičenia. Takí sú účastníci táborov thajského boxu.
debata

Mnohí cudzinci, znepokojení svojimi rozmermi, prichádzajú na thajský ostrov Phuket, nie však preto, aby tu obdivovali jeho slávne pláže, ale aby sa podrobili intenzívnemu režimu na báze Muay Thai, teda thajského boxu a ďalších bojových umení.

Niektorí nechajú všetko (rodinu, prácu), aby tu strávili týždne a niekedy aj mesiace a vyhrali svoju bitku proti kilogramom. Iní hovoria, že snívajú o dráhe profesionálov.

Keď lekári dvadsaťšesťročného Jordana Henderson varovali, že mu jeho 184 kilogramov ohrozuje srdce, opustil Londýn a náročnú prácu. Po mesiaci v jednom z táborov na Phukete stratil 20 kilogramov. „Nikdy predtým sa mi nepodarilo za tak krátku dobu o toľko schudnúť,“ raduje sa a vysvetľuje, že jeho úspech je výsledkom koncentrácie na jedinú vec: cvičiť a zhadzovať kilá.

Začiatky neboli príjemné. „Bolo to strašné. Horúco, cvičenie, bolesti a radikálna zmena režimu,“ spomína. „Mohol som jesť grilované kura, v pare varenú zeleninu a celozrnnú ryžu. Týždne som mal hlad,“ hovorí. Nevzdal sa však.

Do Thajska prichádzajú každoročne tisíce turistov, aby si tu vyskúšali Muay Thai, známy tiež ako „umenie ôsmich končatín“, pretože sa v ňom kombinujú údery päsťami, lakťami, nohami a kolenami. Sektor zažíva rozkvet.

Zmiešané bojové umenia, ako je thajský box, sú športy, ktoré sa vo svete najviac rozvíjajú, vysvetľuje Will Elliot, riaditeľ tábora Tiger Muay Thai, kam každým mesiacom nastupujú stovky nových žiakov. Platí sa 100 dolárov za týždeň.

„Je nepochybne výstredné jazdiť až na druhý koniec sveta. Cvičenie je veľmi intenzívne, ale stojí to za to. Keď cvičíte dvakrát denne a v spojení s diétnym režimom, začne sa vaša kondička rýchlo zlepšovať,“ hovorí Will Elliot.

Vynaložené úsilie sa rozhodne oplatilo 29-ročnému Jamesovi Masonovci, predavačovi ojazdených vozidiel. Keď pred rokom a pol prišiel do Thajska, vážil 200 kilogramov. Teraz už má len polovicu.

„Lekár mi povedal, že ak nezmením radikálne životný štýl, do piatich rokov umriem. Keď som prišiel, prešiel som sotva 200 metrov a už ma bolel chrbát. Musel som sa posadiť a nabrať dych,“ hovorí. Po troch mesiacoch dostal infekciu a skoro prišiel o nohu. Akonáhle sa však zotavil, začal s cvičením znova.

V tábore Tiger si dvadsiatka začiatočníkov z Austrálie, Egypta a Ruska opakuje pohyby pred zrkadlom. „Jedna, dve, uhnite, udrite,“ kričí inštruktor. Väčšina z nich chce len schudnúť. „Dlho behajú, preťahujú si svaly. Zhadzovanie váhy je jednoduché,“ podotýka inštruktor Pchirop Čuajkajtum. Cvičenie je mierne, aby sa nezranili, ale trvá bez prerušenia dve a pol hodiny, dodáva.

A pravidlá platia rovnaké pre všetkých, aj pre bohatého princa z Dubaja. „Prišiel do skupiny pre začiatočníkov. Udrel som ho palicou a on mi povedal, že je z kráľovskej rodiny. Ale nech ste stavebný robotník alebo člen kráľovskej rodiny, keď cvičíte box, ste si všetci rovní,“ zdôrazňuje inštruktor.

Rovní v pote, ktorý im kvapká z čela. Rovní v bolesti, ktorá kriví tváre po stovke klikov uzatvárajúcich cvičenia.

„Bolí to všade. Niekedy človek sotva môže chodiť. Ale ako sa vrátite na hotel, dáte si sprchu a ponoríte sa do bazéna – takému pocitu sa nič nevyrovná,“ vyhlasuje Henderson.

debata chyba