Bokwa – kardioprogram, s ktorým spálite až 1200 kalórií

Slovo bokwa vzniklo spojením dvoch pojmov – boxu a afrického tanca. V Bratislave ju precvičuje napríklad trénerka Lucia Medeková.

07.04.2013 12:00
Lucia Medekova Foto:
Lucia Medeková sa špecializuje na formovanie a spevňovanie postavy či zdravotné cvičenia a funkčný tréning.
debata

Vysvetlila, že ide o kondičné cvičenie – kombináciu boxu a základných prvkov v tempe, pričom cvičenie je určené na odbúravanie tuku. „Počas hodiny by ste ich mali spáliť až 1200,“ spresnila Medeková a dodala, že cvičenie je to veľmi jednoduché, zvládne ho každý. „Sú to pohyby dopredu, do strán, zapájame základné pohyby kolien, poskočenie, do toho nejaký úder z boxu. Odporúčam všetkým, ktorí chcú schudnúť.“

„Počas hodiny píšete pohybom, resp. do hudby písmená abecedy. Tá hodina je z tých písmeniek zložená – písať sa ich časom naučí každý, kto bude hodiny navštevovať pravidelne,“ priblížila Medeková. Dodala, že finta chudnutia spočíva v tom, že sa do pohybu vďaka písmenkám zapája celé telo a automaticky chudne. Čo sa týka hudby, cvičí sa na komerčnú, rádiové hity. „Každý si tu nájde priestor na to, aby si to užil,“ zhodnotila Medeková.

Cvičenie je vhodné pre mužov aj pre ženy bez rozdielu, pretože má viac variácií. Tréner ho môže poňať tanečnejšie, ale aj čisto kondične. Čo je však dôležité pre človeka, ktorý chce schudnúť, je informácia, že si na bokwu musí nájsť čas aspoň trikrát do týždňa. Bez úpravy stravy to však sotva pôjde.

Autor bokwy je Afričan, žijúci v Amerike. Lucia Medeková sa vyškolila u Cedrica. Je to Afričan žijúci v Holandsku. Na bokwe je zaujímavé, že ide o špeciálny program – zakúpiť sa dajú štruktúry, alebo znaky ako také. Ľudí láka na to, že nemá zložitú choreografiu, ani počítanie krokov. Stačí cítiť hudbu a voľne sa pohybovať v rytme.

Lucia Medeková je trénerka v bratislavskom Body Energy Clube. Špecializuje sa na formovanie a spevňovanie postavy, zdravotné cvičenia a funkčný tréning, znižovanie hmotnosti bez jojo efektu a vypracúvanie špecializovaných cvičebných, stravovacích a výživových plánov pre klientov.

debata chyba