Behať s cieľom schudnúť - ako dlho, akou intenzitou, kedy?

Skôr ako beh odporúča výživový poradca a kondičný tréner Jiří Benda svojim klientom rýchlu chôdzu.

21.05.2013 06:00
behať, behať v prírode, behať s cieľom schudnúť Foto:
Ilustračné foto.
debata

Ak beh s cieľom schudnúť, optimálna tepová frekvencia je podľa jeho slov 120–130. „Tým nič nepokazíte. No je to veľmi individuálne, prihliada sa na vek človeka a na jeho zdatnosti, na to, v akej je kondícii.“ Áno, hovorí sa, že beh je na chudnutie najlepší, behať je trend, o maratóny je nevídaný záujem, ale nie pre každého. Keď behá 60 kilogramový človek, s kĺbami problém mať nebude. To však už neplatí o 150 kilogramovom človeku, hoci efekt na spaľovanie to mať bude. Behať odporúča Benda ľuďom s primeranou váhou, aby netrápili kĺby. „Ak by som mal 150-kilového klienta, budem sa najskôr snažiť dostať ho na nejakú optimálnu váhu, až potom mu navrhnem behanie. Rozhodne by sme začali rýchlou chôdzou,“ vysvetlil Benda.

Predtým, ako sa človek rozhodne behať, mal by podľa trénera minimálne zájsť za lekárom dať si zmerať tepovú frekvenciu a potom si kúpiť hodinky, ktoré mu ju budú ukazovať. „Stojí za to do toho investovať,“ pripomenul a dodal, že osobného trénera človek, ktorý chce behať nepotrebuje v prípade, ak má pevnú vôľu.

Výživový poradca a kondičný tréner Jiří Benda. Foto: Dana Závadová
Jiří Benda Výživový poradca a kondičný tréner Jiří Benda.

Nalačno?
Najväčší efekt je ranný, teda nalačno. „Keď sa ráno prebudíte, mali by ste doplniť tekutiny, ktoré sa počas noci stratia, sú to 2–3 deci vody. Až potom sa vyberte behať,“ odporúča ďalej Benda.

Ako dlho
K najväčším chybám, ktorých sa ľudia dopúšťajú, keď chcú behaním spaľovať tuky, je, ak dovtedy nič nerobili a teraz sú plní elánu. Kúpia si výbavu a začnú behať. Behať dvadsať minút je však málo. Za taký čas sa telo len zahreje, spáli cukry, energiu a „skončí“. „Skôr preferujem rýchlu chôdzu na páse, dlhšiu ako päť minút, potom beh a opäť ho vystriedať rýchlou chôdzou. Čo sa týka behania, doba aeróbnej činnosti by mala byť dlhšia. Dvadsať minút nestačí, skôr sa treba tlačiť k 45–60 minútam. Určite je to efektívnejšie, ak sa bavíme o spaľovaní tukov.“

Ako často?
„Povedal by som, že čím častejšie, tým lepšie, ale aj to je individuálne a neplatí to pre ľudí, ktorí doteraz nič nerobili. Tí by naopak mali začať postupne a pomaličky si pridávať dni. Najprv len pondelok, stredu a piatok a keď vidia, že to zvládajú a beh ich neunavuje, ale naopak nabíja, odporúčam pridať ďalšie dni.“ Sú aj ľudia s dobrou kondíciou, ktorí chodia behať ráno aj večer. Čo na to kondičný tréner? „Čím častejšie, tým lepšie,“ zopakoval a laicky pridal, že kto chodí behať ráno aj večer, môže sa počas dňa viac najesť. Ak totiž spáli 400 kalórií a dá si 400 kalorickú večeru, spáli 400 ráno a 400 večer. Efektívne je to pre lepšiu fyzičku aj spaľovanie.

Jiří Benda je výživový poradca pre YES Visage a osobný a kondičný tréner pre českých profesionálnych športovcov.

debata chyba