Na chrbticu pomáha chôdza dozadu a plavecký štýl kraul

Ak ste ešte nečítali, potom ste určite počuli o tom, že plávanie je vhodný šport na chrbticu.

05.06.2013 14:00
plávanie Foto:
Na chrbát je vhodná technika kraul, nie prsia.
debata (7)

Neurológ MUDr. Ivan Buran, PhD., člen Slovenskej neurologickej spoločnosti, má k tomu jednu výhradu. „Plávať áno, ale nie prsia,“ tvrdí. V prípade plaveckého štýlu prsia totiž musí človek zakloniť hlavu a prehnúť sa v driekovej časti. Nie je to pohyb, ktorý by sme mohli nazvať stereotypným, čo sa o štýle kraul tvrdiť dá. „Plávanie štýlom prsia je dobrý šport na pľúca, srdce a bedrové kĺby, ale ak má pacient problémy s chrbticou, rozhodne by si mal zvoliť iný druh športu,“ hovorí Buran a radí: „Počúvajte svoje telo. Upozorní vás na to, kedy máte dosť.“

Chôdza

Pre mobilizáciu chrbtice je chôdza, ktorá je tiež športom, podľa lekárových slov najlepšia. „Keď idete, nie je možné, aby ste s chrbticou nič nerobili. Panva sa na jednej strane zníži, na druhej zníži. Chrbtica sa teda zakrivuje raz na jednu, raz na druhú stranu,“ objasnil. Čo je ešte lepšie ako chôdza (dopredu), je chôdza dozadu, hoci, logicky sa nenosí. No v porovnaní s kráčaním vpred je lepšia v tom, že si človek precvičí aj členky. „Keď kráčame dopredu, našľapujeme na päty, čo nie je správne. Kráčaním dozadu precvičujeme špičky.“ Chôdza sama o sebe je vhodná nielen na chrbticu, ale aj na kardiovaskulárny systém a posilňovanie svalov. Potrebných je 30 minút denne. Buran zo svojej praxe vie, že každý človek si ju obľúbi, len čo zistí, že je preňho dobrá a lepšie sa cíti.

Joga, tenis, beh…

Každý človek si nájde svoj šport, ktorý mu na chrbticu robí dobre. Napríklad joga je vhodná už len preto, že sa pri nej kladie veľký dôraz na dýchanie. Medzi vhodné športy patria aj tenis, lyžovanie, beh či bedminton.

Squash je jedným zo športov, ktoré zaťažujú... Foto: SHUTTERSTOCK
squash Squash je jedným zo športov, ktoré zaťažujú chrbticu.

Squash

Chrbtici skôr ublížia ako pomôžu športy, ktoré vyžadujú rýchly štart, patrí sem napríklad squash.

Volejbal, basketbal

Pre tých, ktorí už nejaké problémy s chrbticou majú, nie sú vhodné športy s doskokmi ako je volejbal či basketbal. „Volejbalisti a basketbalisti si chrbticu ničia, ale žiaden vrcholový šport nie je úplne zdravý,“ skonštatoval na záver MUDr. Buran.

7 debata chyba