Čo pri golfe jesť, piť a ako sa vyhnúť únave?

Najdôležitejšia je pri športe menom golf zručnosť. Energie vyžaduje už pomenej.

19.06.2013 06:00
debata (10)

Odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský z Ambulancie klinickej výživy poradil všetkým mužom, ktorí sa tomuto krásnemu športu venujú, ako si ho užiť viac. Finty, ako sa dá pri ňom schudnúť, neunaviť sa rýchlo a ostať zdravý.

Golfista by si mal naplánovať malé občerstvenie... Foto: SHUTTERSTOCK
golf, muž pri hraní golfu Golfista by si mal naplánovať malé občerstvenie každé štyri až šesť jamiek.

Ako čo-to spáliť?

„Ak chcete na golfe spaľovať viac energie, noste si svoje golfové náčinie so sebou vo vaku, nie na vozíku. Spálite takto skoro dvakrát viac energie ako s tým vozíkom,“ radí Bukovský a uvádza, že pri hre na 18 jamiek prejde človek počas jednej hry asi 8 kilometrov.

Čo jesť?

Golfisti podľa Bukovského potrebujú denne prijať na každý kilogram svojej hmotnosti 5–7 gramov sacharidov, 1,2 – 1,7 gramov bielkovín a najmenej 1 gram tukov.

Čo piť?

Vodu! Aj malé straty telesných tekutín, ktoré nebudete priebežne dopĺňať, môžu negatívne ovplyvniť váš výkon na ihrisku, upozorňuje Bukovský golfistov, ktorí prepadli športu, ktorý sa prevažne hrá v lete. Najmä tí skôr narodení by si mali dať na pitnom režime záležať, pretože smäd pociťujú neskôr a môžu si navodiť dehydratáciu. „Počas horúcich a vlhkých dní pite športové nápoje. Hodinu predtým, než odpálite prvú loptičku, vypite dva poháre nealkoholickej tekutiny.“ Ďalším pravidlom je napiť sa 100–200 ml pri každej alebo každej druhej jamke. Platí to pre horúce dni. Orientovať sa, či dostatočne pijeme, sa dá aj podľa farby moču. Tmavožltá upozorňuje na dehydratáciu. Smät treba predbehnúť a piť ešte predým!

Výživové doplnky

Vhodnými doplnkami v golfovej výbave by mohli byť energetické a muessli tyčinky, sušené ovocie a orechy. „Najvhodnejšie sú počas turnajov, keď zahráte aj viac ako jedno kolo denne, hráte play-off alebo extra jamky a hráte aj nasledujúci deň,“ skonštatoval Bukovský a odporučil zvoliť si takú energetickú tyčinku, ktorá má vyšší obsah sacharidov ako bielkovín a tukov.

Malé občerstvenie

Golfista by si mal naplánovať malé občerstvenie každé štyri až šesť jamiek. „Ak to počas dlhých golfových dní podceníte, váš výkon postupne klesá a vy budete zbytočne nespokojný.“ Čo vraví Bukovský na kreatín? Niektorí golfisti veria, že loptička sa im s jeho pomocou bude lepšie odpaľovať. „Nejestvujú žiadne dôkazy, že by sa použitím kreatínu predĺžil let alebo zlepšila presnosť dopadu golfovej loptičky. Dôkladné trénovanie sily a dobrá technika odpálenia loptičky sú pri golfe oveľa dôležitejšie ako užívanie kreatínu,“ myslí si odborník.

Veľa tuku a cukru

Jedlám s vysokým obsahom cukrov a tukov by sa mal golfista vyhýbať. Naopak, k jedlám, vďaka ktorým sa bude cítiť sviežo a ľahko, patria zeleninové šatály či ľahké jedlá s kuracím mäsom.

Na zlepšenie výkonnosti

Jedzte predtým, než idete hrať, odporúča Bukovský. Ak idete hrať skoro ráno, nezabudnite raňajkovať. „Bez raňajok vám môže nebezpečne klesnúť hladina cukru a čím dlhšie budete hrať, tým viac budete cítiť podráždenie a únavu.“ Vhodnými raňajkami je grahamové pečivo s drožďovou nátierkou alebo celozrnný knäckebrot s arašidovým maslom a marhuľovým džemom.

10 debata chyba