Trendom v kúpeľoch je medicínske wellness

Choroby pohybového či obehového ústrojenstva, astma, psoriáza, ale aj obezita sú najčastejšími dôvodmi liečby ľudí v kúpeľoch, pričom na kúpeľnú liečbu je nárok zo zákona. O tom, či ju človek dostane, rozhodne na základe zdravotného stavu lekár.

09.08.2013 06:00
kúpele, bahno, liečenie Foto:
V kúpeloch Smrdáky sa liečia najmä kožné ochorenia a choroby pohybového aparátu.
debata

Ten môže pacienta zaradiť medzi vážnejšie prípady, a teda do takzvanej kategórie A, alebo medzi menej závažné, do kategórie B. Liečbu možno opakovať raz za rok, ak to v indikačnom zozname nie je uvedené inak.

Návrh schvaľujú zdravotné poisťovne spravidla do 30 dní, ak nie je potrebné doložiť ďalšie podklady. Termín pobytu si poistenec dohoduje priamo s kúpeľným zariadením. O liečbe rozhoduje ošetrujúci lekár na základe zdravotného stavu pacienta.

PIANO

Užitočné informácie nájdete aj v článku Ako si vybaviť návrh na kúpeľnú starostlivosť.

Ak si chcete prečítať tento článok, zaregistrujte sa v systéme plateného obsahu Piano.

Konkrétne procedúry predpisuje lekár priamo v kúpeľoch tak, aby liečba splnila očakávaný medicínsky efekt. Každá indikačná skupina má spektrum procedúr, ktoré by mali byť podané, vždy však rozhoduje lekár na základe zdravotného stavu pacienta. „Spravidla sa poistencovi poskytnú v priemere tri procedúry denne. Každá navyše a jej prípadný doplatok je konzultovaná s kúpeľným zariadením,“ vraví Judita Smatanová z Union zdravotnej poisťovne.

Výšku úhrady poistenca za stravovanie a pobyt na lôžku upravuje zákon rozdielne pri indikáciách zaradených v skupine A a B. Poistencovi, ktorý je zaradený v skupine A hradí liečbu zdravotná poisťovňa, pacient si pripláca len 1,66 eura na deň. „Indikácie B sú tie, pri ktorých je zdravotná starostlivosť plne hradená z verejného zdravotného poistenia, ale poistenec si hradí ubytovanie a stravovanie, zdravotná poisťovňa hradí vstupnú prehliadku v kúpeľoch a procedúry. Pri indikáciách zaradených v skupine B závisí výška úhrady i od toho, v ktorom kvartáli je kúpeľná starostlivosť poskytovaná,“ dodáva Smatanová.

Za presne stanovených podmienok môže poisťovňa schváliť aj sprievodcu. Poistenec so zdravotným postihnutím, vyžadujúcim pomoc a sprevádzanie pri kúpeľnej liečbe, má možnosť požiadať poisťovňu o čiastočnú úhradu za sprievodcu. Uvedenú požiadavku zdôvodní indikujúci lekár v príslušnej časti Návrhu. V prípade detských kúpeľov je možné požiadať o čiastočnú úhradu sprievodcu dieťaťa v kúpeľoch podľa platnej legislatívy u detí do 3 rokov veku. V prípade odsúhlasenia čiastočnej úhrady za sprievodcu poisťovňa uhrádza čiastku 4,98 eura na deň. Ostatné poplatky si sprievodca v kúpeľnom zariadení dopláca.

Zdravotná poisťovňa však môže za presne stanovených podmienok liečbu aj zamietnuť. Urobí tak v prípade, že návrh nespĺňa všetky zákonom stanovené podmienky a liečba nie je indikovaná opodstatnene, alebo ak existujú pre konkrétnu indikáciu kontraindikácie. To znamená, že pacient nemôže nastúpiť liečbu napríklad, ak trpí prenosnou infekčnou chorobou, závislosťou od alkoholu alebo iných návykových látok, kontraindikáciou je aj fajčenie pri určitých diagnózach, napr. pri astme, tehotenstve, nehojacich sa kožných ranách a podobne, alebo je pacient nevládny. Rovnako návrh neschváli v prípade, že napríklad nie je podpísaný príslušným lekárom, alebo nie je dostatočne zdôvodnené opodstatnenie liečby. Jedným z dôvodov zamietnutia môže byť neplatenie poistného.

V posledných rokoch si však kúpele obľúbili aj samoplatcovia, ktorí ich navštevujú v rámci svojej dovolenky. Podľa ekonomicko-obchodnej námestníčky kúpeľov Lúčky Slávky Medveďovej sa kúpeľné zariadenia čoraz viac otvárajú aj samoplatiacim klientom. „V kúpeľoch sa nelieči len telo, ale harmonizujú sa všetky zmysly. Blahodarný účinok komplexnej starostlivosti účinne vplýva na celkový stav človeka,“ konštatovala Eva Henczová z kúpeľov Číž. „Čoraz viac ľudí si uvedomuje dôležitosť vlastného zdravia a preto aspoň časť svojej dovolenky venujú jeho zlepšeniu a regenerácii. Podobne aj niektorí zamestnávatelia využívajú možnosť zakúpenia regeneračných pobytov pre svojich zamestnancov,“ dopĺňa Andrej Puček, riaditeľ pre obchod a marketing Kúpele Trenčianske Teplice.

Trendom v kúpeľníctve začína byť poskytovanie medicínskeho wellnessu. „Veľa klientov dáva prednosť kúpeľnému pobytu pred inou dovolenkou. Väčšinou sú to ľudia, ktorí prekonali nejaké ochorenie a vedia, že vďaka kúpeľnej liečbe môžu opäť naplno žiť. Vzhľadom na nárast civilizačných ochorení pribúda aj dopyt po zdravotnej dovolenke,“ konštatuje marketingová manažérka kúpeľov Štós Marianna Ovčariková. Podľa Evy Gajdošovej z kúpeľov Bojnice čoraz modernejším sa stáva aj wellness v kúpeľoch a pobyty s deťmi.

debata chyba
Viac na túto tému: #liečba #kúpele #wellness