Kompresívne oblečenie objíme vaše svaly

Kým zdravotná kompresívna liečba zlepšuje žilový odtok, cieľom účinku športovej kompresie je v prvom rade svalová hmota. Oblečenie zo špeciálnych sťahujúcich materiálov poskytuje mechanickú podporu svalom a urýchľuje ich regeneráciu. Svoj boom zažívajú najmä kompresívne športové podkolienky.

25.08.2013 06:00
beh, relax, pohyb Foto:
Ilustračné foto.
debata

Tréning, pretekanie i regenerácia po výkone: „Jestvuje kompresívne oblečenie používané počas výkonu a regeneračná kompresia,“ vysvetľuje Tomáš Kamrla, majiteľ obchodu Runshop v Bratislave. „Nie je jednoznačne dokázané, či kompresia zlepší výkon športovca. Podľa mňa však má obrovský význam v tom, že sval, ktorému poskytuje podporu, je menej náchylný na zranenie. Viem to potvrdiť aj sám na sebe. Po tvrdom tréningu mám vďaka regeneračnej kompresii menšiu svalovicu,“ vraví triatlonista a priekopník kvadriatlonu na Slovensku.

Čo sa týka zdravotnej kompresie, pre pacientov s chronickou žilovou nedostatočnosťou jestvujú štyri kompresívne triedy elastických pančúch. Prvá je podporná a druhá sa považuje za stredne silnú. Športová kompresia sa svojimi tlakmi pohybuje na rozhraní medzi prvou a druhou kompresívnou triedou. Záleží na konkrétnom výrobcovi. Hoci najväčšmi sa pravdepodobne používajú kompresívne športové podkolienky či návleky bez chodidla, kompresívne športové odevy existujú v podobe rozličných druhov tričiek, tielok, krátkych i dlhých nohavíc špeciálne určených pre beh, plávanie, jazdu na bicykli a podobne. „Jestvuje dokonca aj kompresívna spodná bielizeň či termooblečenie,“ vysvetľuje Kamrla. „Materiály sú príjemné, v širokej farebnej škále. Často majú UV ochranu, odvádzajú vlhkosť, obsahujú antimikrobiálne striebro a podobne. Niektoré sú dokonca impregnované mentolom a pri miernej intenzite pohybu máte pocit chladu. Ja som v bielom tričku napustenom mentolom fungoval na Havaji – a mal som modré pery od zimy, hoci vonku bolo horúco.“

Vďaka tlaku, ktorý vyvíja kompresívne oblečenie, dochádza aj podľa vedeckých výskumov k povzbudeniu činnosti krvného obehu a zvýšeniu prísunu kyslíka do namáhaných svalov. Športovec tak môže trénovať intenzívnejšie, s väčším nasadením a menšou bolesťou. Zároveň dochádza k zníženiu vibrácií jednotlivých svalových skupín a minimalizuje sa riziko zranenia. Konkrétnu značku kompresívneho oblečenia dokonca odporúča Austrálska asociácia fyzioterapeutov.

Kompresívne odevy urýchľujú odplavovanie metabolického odpadu a zlepšujú odbúravanie kyseliny mliečnej, ktorá spôsobuje známe svalové bolesti po výkone. Znižujú tak riziko poškodenia svalov z nadmernej námahy. „Kompresívne oblečenie však neznamená, že keď mám veľkosť L, kúpim si z akéhokoľvek športového oblečenia veľkosť S a obtiahnuté tričko považujem za kompresiu. Tak to nefunguje,“ hovorí chlapík, ktorý ako prvý doviezol tento typ oblečenia na Slovensko. „Človek sa musí odmerať – pri tričkách je to napríklad index telesnej hmotnosti (BMI) plus obvod hrudníka. Pri podkolienkach veľkosť chodidla a obvod lýtka.“ Každý produkt má vlastnú tabuľku veľkostí a zohľadňuje váhu, výšku a v niektorých prípadoch i tvar postavy. Výber vhodnej veľkosti zohráva dôležitú úlohu nielen pri zdravotnej, ale aj pri športovej kompresii.

Samozrejme, hoci to nie je hlavným cieľom, aj športová kompresia pomáha zlepšovať žilový odtok. Pri dlhom sedení či státí sa v žilách nôh hromadí krv, čo spôsobuje zdravotné problémy. „Keď som letel na preteky na Havaj, sedemnásť hodín som strávil v lietadle. Vďaka kompresívnym návlekom som mohol ísť hneď v ten večer behať. Ale niekedy vás umoria aj tri hodiny jazdy do Popradu,“ pokračuje. „Vďaka kompresívnym podkolienkam či návlekom vám neopuchnú nohy. Manažéri si ich kupujú v čiernom pod nohavice obleku – a môžu sedieť niekoľko hodín na rokovaní. Nedávno si bola u mňa kúpiť kompresívne návleky aj zubná lekárka.“

Kompresívne oblečenie

  • znižuje riziko poškodenia svalov počas nadmernej námahy
  • zlepšuje žilový odtok
  • urýchľuje regeneráciu
  • urýchľuje odplavovanie kyseliny mliečnej
  • zvyšuje silu a výkonnosť
  • pozitívne ovplyvňuje výdrž
  • zlepšuje okysličovanie svalov
  • niektoré druhy zlepšujú termoreguláciu tela
  • znižuje riziko vzniku opuchov nôh počas dlhého cestovania v nepohodlnej, stiesnenej polohe
debata chyba
Viac na túto tému: #ochrana #beh #šport #kompresívne oblečenie #sval