Kofeín pri športe - pomáha či ubližuje?

Kofeín má schopnosť podporiť vytrvalosť (nie silu) pri mnohých druhoch športu a fyzickej aktivity.

02.11.2013 06:00
káva, kofeín Foto:
Zložky kávových zŕn v káve vás pri psychickom vypätí pred súťažou môžu prehnať.
debata

Ak ale nemáte „natrénované“ – a vaša kondícia sa túla kdesi v mínus prvom poschodí aj nižšie, ani desať šálok silnej kávy vám nepomôže dohrať tenisový zápas alebo dôjsť na bicykli z Bratislavy do Košíc, odkazuje všetkým mužom odborník na výživu, MUDr. Igor Bukovský vo svojej knihe Návod na prežitie pre muža.

Kofeín účinkuje najlepšie u športovcov, ktorí nie sú navyknutí na jeho pravidelný príjem, tvrdí ďalej lekár. Radí: „Otestujte si však svoju reakciu na kofeín počas tréningu a nie na súťaži, pretože podľa výskumov Dr. de Wit kofeín asi u 30 percent mužov vyvolá podráždenosť. Ak vám kofeín spôsobuje tento problém, nemali by ste ho užívať.“

Ďalšia dobrá Bukovského rada znie: Bezpečnejší a zdravší bude účinok čistého kofeínu napríklad z energetických nápojov, pretože ostatné (spálené) zložky kávových zŕn v káve vás pri psychickom vypätí pred súťažou môžu nečakane prehnať, a tým oslabiť a vyviesť z koncentrácie.

Nedávno sa objavili na trhu v zahraničí žuvačky s obsahom kofeínu na úrovni šálky kávy. Kofeínová žuvačka je pre športovcov, ktorí sa rozhodli pri snahe o zlepšenie výkonu siahnuť po kofeíne, tou najlepšou alternatívou: jeho koncentrácia v krvi dosiahne maximum veľmi rýchlo (o 5–10 minút) a na rozdiel od kávy nemá žiaden dráždivý vplyv na žalúdok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kofeín #šport a kofeín