Trénerka o detskej joge: Zásadou je neporovnávať sa

Joga je úžasná z dôvodu, že harmonizuje telo s mysľou a dušou. Sú to tri aspekty, na ktorých je toto staré cvičenie postavené. Trénerka Yveta Kulajtová cvičí jogu pre tehotné ženy, seniorov, dospelých, ale aj deti.

22.11.2013 06:00
debata
Mimoriadne šikovný chlapec. Foto: Pravda.sk, Dana Bischof
joga pre deti, Yveta Kulajtová Mimoriadne šikovný chlapec.

Na otázku, čo rodičia detí očakávajú od toho, keď svoje dieťa prihlásia na jogu, Kulajtová pre Pravda.sk odpovedala: „U detí je joga vnímaná z fyzického hľadiska. Dôvodov je viac. Lepšie postavenie tela, uvedomovanie si toho, načo mám ruky, nohy, ako hýbem očami, spájať vedomie s fyzickými aktivitami,“ vymenovala. Veľa jej detí je navyše hyperaktívnych. Sú to deti, ktoré sú neustále v pohybe a nedokážu sa zbaviť napätia. V takom prípade sú spomaľovanie a harmonizácia, ktoré joga zaručuje, na mieste.

Prečo je o detskú jogu na Slovensku stále malý záujem? Trénerka z detského centra tvrdí, že sú rodičia, ktorí si myslia, že fyzické aktivity sa ich deti naučia na pohybových prípravách. Veľa je však stále tých, ktorí sa domnievajú, že im tam dieťa „oblbnú“. Niektorí to tiež považujú za zbytočné. Čo-to sa zmenilo v ostatných rokoch, keď si joga získala mnohých dospelých, ktorí chcú, aby jogu vyskúšali aj ich deti. Naopak, zvyšuje sa záujem rodičov, ktorých deti sa aktívne venujú futbalu či tenisu a na tréningu sú nesústredené. Joga im rozhodne pomôže, odkazuje ďalej Kulajtová.

Deti joga zaujala, trénerku rešpektovali.
Jakubovi sa hodina jogy pozdávala.
+13K deťom sa najbližšie dostať cez zvieratká.

Tak, ako všetci cvičitelia, ani Kulajtová netvrdí, že pracovať s deťmi je jednoduché. „Práca s deťmi je nádherná. Občas mám pocit, že som unavená, ale šťastne.“ Keďže k jej joge patrí napríklad koník (odviezť na chrbte dieťa, ktorému sa darilo), či lietadlo, kedy si deti cvičiteľke ľahnú na ruku, fyzicky sa zvykne unaviť viac, akoby cvičila náročnú ashtanga jogu. „Ale keď sú na mne deti prilepené, uspokojuje ma to tak, že by som mohla výskať od radosti.“

Psychológovia sú za výchovu pochvalou a odmenou. Odporúčajú, aby rodičia a učitelia deti chválili. „Ak niečo deti nerobia správne, treba ich na to upozorniť, no prvá musí byť vždy pochvala,“ myslí si trénerka detského centra. Inak sa môže poslušnosť dieťaťa vymknúť z rúk.

Najlepšie sa k deťom dá priblížiť cez zvieratká, tajomstvá a strašidelnosť. Tie využíva na svojich hodinách aj Yveta Kulajtová. Deti baví zakliata cesta, na konci ktorej budú spolu niekoho preberať či napodobňovať. Vždy je lepšie, keď sa deti tešia. Baví ich aj výskať ako opice. „To však využívam čo najmenej, lebo potom robia krik,“ usmieva sa trénerka, ktorá sa snaží striedať harmóniu s bláznením, inak by deti 45 minút asi nevydržali. Detská joga je dosť aktívna, detskú myseľ treba neustále upútavať, aby deti chceli pracovať. Preto veľké prestávky zmysel nemajú, niektoré deti by sa začali okamžite hrať s nejakou hračkou, alebo robiť druhým deťom zle.

Niektoré deti to majú počas hodiny náročné – ak chcú položiť nohu tam, kam majú a chcú to po cvičiteľke zopakovať. Tie sa dosť natrápia. „Po 45-minútach mi povedia: Ja som už unavený. Tieto pohyby pre ne nie sú jednoduché. Jednoduché je pre nich lietať, vrieskať, pretekať sa, skákať zo strany na stranu,“ priblížila ďalej cvičiteľka. Joga podľa nej kompenzuje tieto „besné“ aktivity.

Čo je tiež potrebné na hodine detskej jogy, je zdôrazniť, že deti sa medzi sebou nesmú porovnávať. „My nesúťažíme. Neporovnávame sa,“ pripomína trénerka. Priznáva, že sama sa niekedy pozabudne, keď deti vyzve: Kto skočí najvyššie? „Nesmiem to používať, to je zásada.“ Kulajtová si myslí, že aj pri vrcholovom športe je občas demotivujúce predbiehať sa, byť prvý, lebo „každé dieťa nebude vždy prvé“ a je úžasné mať nad sebou kontrolu. "Nech si rodičia nemyslia, že joga je na škodu k aktívnym športom. Práve naopak, je výborným doplnkom.

Na otázku, čo ju na práci s deťmi, konkrétne detskej joge, tak lákalo, trénerka detského centra odpovedala: „Presne viem, čo. Mám tri deti, aktívnych športovcov, ktorí od 15-tich rokov podstúpili operačný zákrok.“ Spresnila, že jeden mal odmalička zlé držanie tela a uvoľnený hrudník. Podľa Kulajtovej by bola situácia iná, ak by dieťa pracovalo s trénerom, ktorý sa komplexne zapodieva celým telom.

Cvičiteľka jogy Yveta Kulajtová. Foto: Dana Bischof, Pravda.sk
Yveta Kulajtová Cvičiteľka jogy Yveta Kulajtová.

Aj bolesti chrbta majú podľa nej dnešní mladí ľudia z toho, že nevedia poriadne zapájať svaly od prstov na nohách až nahor. „Pilates alebo iné cvičenia vás môžu naučiť spevniť stred, ale nenaučia vás, že máte stáť krásne od prstov cez päty, ako keď postavíme na seba kocky,“ opísala trénerka.

Yveta Kulajtová (55) je bývalá atlétka a matka troch detí. Jogu pre deti precvičuje v bratislavskom RETRO Kids a v bratislavskej škôlke.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Yveta Kulajtová #joga pre deti