Na Vianoce môžete darovať aj zdravie

Obdobie Vianoc sa môže spájať aj so zvýšeným stresom, a to pre zhon a naháňanie sa za tými správnymi darčekmi pre celú rodinu. Zbaviť sa nahromadenej negatívnej energie pomôže oddych a relax v kúpeľoch.

24.11.2013 06:00
relax, únava, masáž, kúpele Foto:
Ilustračné foto.
debata

„Kúpeľná liečba na Slovensku patrí kvalitou služieb medzi najvyspelejšie v Európe. Dnes sa môžeme pýšiť 25 kúpeľnými miestami, v ktorých pôsobí 31 kúpeľných podnikov,“ hovorí Katarína Kafková, prezidentka Združenia zdravotných poisťovní. Podľa nej liečebný pobyt v kúpeľoch môže do určitej úrovne hradiť zdravotná poisťovňa alebo si ho môžete dobrovoľne uhradiť sami.

Ak chcete napríklad darovať pobyt v kúpeľoch niekomu, koho trápi chronické ochorenie žlčníka, bronchitída, prípadne cukrovka s komplikáciami, práve zimné obdobie je cenovo najvýhodnejšie. „Momentálne je doplatok zdravotných poisťovní v skupine¤B, kam tieto ochorenia patria, legislatívne určený vo výške 4,98, resp. 7,30 eura na deň, podľa konkrétneho ročného obdobia. Lacnejší je prvý a štvrtý kvartál v roku,“ vysvetľuje K. Kafková.

Priaznivé účinky liečivých prameňov aj skúsenosti špičkových lekárskych kúpeľných tímov si počas zimy môžete vychutnať tiež vďaka výhodným doplnkovým zimným akciám, ktoré kúpele predstavili. Wellness spojený s lyžiarskym pobytom ponúkajú napríklad Kúpele Vyšné Ružbachy. Po lyžovačke v Ski parku Vyšné Ružbachy, kde náročnosť tratí je určená pre všetky kategórie, na zjazdovkách v celkovej dĺžke 4000 m, návštevníkov určite potešia termálne bazény, wellness a liečebné procedúry.

„Našou špecialitou je prírodná liečivá voda, ktorá má jedinečné zloženie s vysokou mineralizáciou a tvorí základ balneoterapie. Na hostí pôsobia priaznivo jej imunostimulačné účinky a celkovo upokojujúci a regeneračný efekt,“ hovorí Martina Konrádyová, manažérka obchodu a marketingu v kúpeľoch. Okrem nej kúpele ponúkajú aj pitné procedúry s využitím ďalšieho liečivého prameňa. „Práve prostredie veľmi silno pôsobí na celkové priaznivé účinky kúpeľov. K našim benefitom patrí určite niekoľko minerálnych prameňov či poloha kúpeľov v blízkosti Tatranského a Pieninského národného parku, ktoré zabezpečujú ticho, pokoj a oddych nielen pre telo, ale aj dušu,“ dodáva M. Konrádyová.

Kúpele Vyšné Ružbachy pripravili na zimu i množstvo zábavy pre svojich návštevníkov. „Napríklad oslavu Silvestra si u nás užije celá rodina,“ hovorí M. Konrádyová. Deti sa potešia hipoterapii – jazde na koni, dospelí si môžu užiť zábavu v Bielom dome a na prelome rokov ohňostroj. „Okrem toho im je k dispozícii termálny bazén Izabella a Aqua thermal wellness,“ dopĺňa M. Konrádyová. Hostia si noc užijú naplno, ak by vyhladli, pre každého je pripravené bohaté občerstvenie. Návštevníci kúpeľov Červený Kláštor Smerdžonka sa počas zimy môžu tešiť na množstvo atrakcií vonku i vnútri. „K najpopulárnejším patrí turistika, bežecké lyžovanie či Pieniny walking,“ hovorí majiteľ Ján Korčák. Bežecká stopa sa začína práve v areáli kúpeľov a je vhodná i pre začiatočníkov. Ak nemáte výstroj, tiež si ho môžete vypožičať na mieste.

Kúpele ponúkajú aj masáže a množstvo liečebných procedúr. „Naša liečivá voda je typická svojou zvláštnou vôňou, pretože obsahuje, okrem minerálnych látok a solí aj sírovodík. Preto ju využívame pri liečbe kožných ochorení, liečbe chorôb pohybového aparátu, neurologických chorôb či ako pitný režim pri poruchách tráviaceho ústrojenstva,“ dodáva Korčák.

Kúpele Červený Kláštor Smerdžonka na Silvestra majú pre hostí pripravený Silvestrovský večer so zábavou a hudbou, s tradičnou kapustnicou a novoročným prípitkom. Navyše ponúkajú aj tri procedúry podľa vlastného výberu. Príjemným darčekom pod stromček pre celú rodinu môže byť i šesťdňový pobyt, v rámci ktorého hosť získava jednu noc zadarmo. „Okrem masáží obsahuje tento balíček i vstup do infrasauny a oxygenoterapiu,“ hovorí Korčák. Kúpele ponúkajú v rámci programu i rodinnú vstupenku do múzea a pre deti sladké prekvapenie.

Ak sa rozhodnete darovať svojim najbližším oddych a relax počas Vianoc a obávate sa, že im pribudnú nadbytočné kilá, práve v regióne severného Spiša a Pienin nie sú vaše starosti opodstatnené. „Výrazne sme zapracovali na značení bežeckých trás v Pieninách, najmä v okolí hradu Ľubovňa, vo Vyšných Ružbachoch a v Litmanovej,“ hovorí Aleš Solár, riaditeľ oblastnej organizácie cestovného ruchu. Práve vďaka kvalite a ustavičnému predlžovaniu tratí sa okrem lyžovania či zimného raftingu aj bežkovanie zaradí medzi ťaháky tejto zimy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #kúpele #Vianoce #darček