Meníte stoličku za fitloptu? Spočiatku dávkujte

Výmenou klasickej stoličky za zdravšiu verziu, napríklad fitloptu, môžeme dosiahnúť neželaný efekt.

30.04.2014 06:00
chrbát, chrbtica, sedenie, fitlopta Foto:
Fyzioterapeutka odporúča meniť fitloptu za klasickú stoličku najskôr po hodine.
debata

Upozornila na to fyzioterapeutka Barbora Hanicová z bratislavského štúdia Miracle. Týka sa to rovnako zdravotnej stoličky Spinalis, ako aj fitlopty, ktorá funguje na rovnakom princípe. „Fitlopta je nestabilná plošina, športová pomôcka, na ktorej sa cvičí. Jej úlohou je zosúladiť všetky svaly na chrbte,“ skonštatovala. Dodala však, že kto by na nej sedel osem hodín denne, toho začne chrbát naopak ešte viac bolieť. „V takom prípade vám lopta či stolička nepomôže. Práve naopak, preťaží vám svaly. Chrbtica je stále vystretá a svaly pracujú,“ upozornila ďalej.

Odporučila všetkým vlastníkom takejto stoličky alebo fitlopty, aby ju spočiatku menili za klasickú stoličku. Podľa jej slov je spočiatku dobré striedať tieto dve stoličky (alebo loptu) po hodine, neskôr po dvoch. Lebo na nej neustále, hoci podvedome cvičíme.

Pri bolestivom chrbte je najúčinnejšie cvičiť. Ale pozor, nie všetky druhy športu sú vhodné. Druh športu by mali zvážiť najmä ľudia, ktorí už problém s chrbticou v minulosti mali – prekonali blokády alebo boli pre bolesti na infúziách či operáciách. „Určite nie sú vhodné aeróbne, skackavé či nárazové športy,“ vymenovala Hanicová. Konkrétne by sa ľudia s bolesťami mali vyhnúť módnemu hitu, tzv. trampolínkam. K nevhodným patria aj jogging a všetky tanečné cvičenia vrátane zumby. „Človek nemusí vyzerať ako kulturista, ale hlboké svalstvo by mal mať pevnejšie,“ zhodnotila fyzioterapeutka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #sedavé zamestnanie #fitlopta #klasická stolička