Ako spať: Vo vyššom veku je otázka matraca ešte dôležitejšia

Vybrať si vhodnú posteľ nie je až také zložité, keďže v podstate je najdôležitejšie, aby zodpovedala výške tela. Horšie je to už s výberom kvalitných roštov a najmä s výberom kvalitného a správneho matraca, ktorý bude plne vyhovovať staršiemu telu.

11.05.2014 06:00
spánok, posteľ, senior, dôchodca Foto:
Je toho veľa, na čo treba pri výbere matraca dbať a pravdepodobnosť, že to, čo seniorovi vyhovuje dnes, zajtra nemusí, je vysoká.
debata (1)

Ak si na to isté lôžko líhate desať-pätnásť rokov, s vysokou pravdepodobnosťou vám matrac dávno nevyhovuje. Aj keby hneď nebol preležaný, za ten čas sa v starobe zákonite zmenilo vaše telo a jeho potreby. A potrebuje iný matrac.

Tvrdý? Stredne tvrdý? Mäkký? Výber je široký preto, lebo každý potrebuje niečo iné. Správnu oporu telu a chrbtici, ktorá by mala byť počas spánku bez ohľadu na polohu stále v prirodzenom zakrivení, poskytuje kombinácia materiálov, z ktorých je matrac vyskladaný ako sendvič.

Matrace z HR peny, ľudovo nazývanej aj studenej, sú vysoko pružné a elastické. Vďaka vysokej priepustnosti vzduchu obmedzujú prípadnú vyššiu potivosť a optimálne odvádzajú teplo, čo zhoršuje životné podmienky roztočov a zlepšuje kvalitu spania pre človeka, ktorý je v starobe oveľa viac náchylný na rôzne choroby.

Táto pena tvorí ideálny pár s viskózno-elastickou penou – môžete sa stretnúť aj s označeniami PUR, lenivá alebo pamäťová. Má schopnosť meniť tvrdosť v závislosti od teploty. Keď ruku vtlačíte do HR peny, okamžite sa prispôsobí jej tvaru, a len čo ju dáte preč, odtlačok zmizne. Lenivej pene chvíľočku trvá, kým dovolí v sebe zanechať odtlačok, lebo sa musí zohriať. Keď potom ruku odtiahnete, odtlačok v nej ešte nejaký čas zostane.

Fyzicky vyčerpaným svalom, pokiaľ je senior stále aktívny, zasa robí dobre spanie na latexovom matraci, ktorý ustupuje tlaku tela v najviac namáhaných bodoch, pričom chrbtica ostáva stále v rovine. Matrac môže byť vyrobený z dvoch typov latexu s odlišnou hustotou, čo z neho robí výnimočné mäkký a zároveň výnimočne pevný priestor na spanie.

Nadstavte si tvrdosť matraca

Je toho veľa, na čo treba pri výbere matraca dbať a pravdepodobnosť, že to, čo seniorovi vyhovuje dnes, zajtra nemusí, je vysoká. Jednoducho sa na tom podpíše fyzický výkon, na ktorý telo v starobe odpovedá úplne inak, zmena psychickej kondície, zdravotný stav, hmotnosť – a matrac viac nebude to pravé orechové.

„Osvedčili sa matrace označené ako USS Night Control, ktoré sa prostredníctvom regulácie tvrdosti jadra dokážu prispôsobiť ich individuálnym potrebám. Tvrdosť si nastavia jednoducho stlačením tlačidla na ovládači. Je to revolučné riešenie v tom, že človek má vždy ideálnu podložku na spanie, presne takú, akú práve potrebuje vzhľadom na svoju kondíciu, psychické rozpoloženie, únavu, zdravotný stav či vek,“ hovorí Antonín Dymák, Business Development Manager Night Control zo spoločnosti Gumotex, ktorá tieto matrace ponúka v novootvorenej predajni v OC Polus v Bratislave. Viac informácií nájdete na stránke www.night-control.sk.

Čo sa skrýva dole

Pod penové matrace treba pružné lamely. Pevné lamely alebo latka si zasa viac rozumejú s pružinovými matracmi. Ak chcete matrac aj polohovať, aby ste v posteli mohli napríklad čítať alebo jednoducho potrebujete mať nohy vyššie ako hlavu či naopak, zabudnite na pružiny.

Bok po boku

Keď dvaja robia to isté, nie je to to isté. Napriek mnohým spoločne stráveným rokom. Lôžko partnerov je síce priestor, ktorý patrí obom, ale často sa zabúda na to, že každý z nich potrebuje na kvalitný spánok iné podmienky. „Už len tým, že jeden je muž a druhý žena. Jeden si možno ľahne a ráno sa zobudí v tej istej polohe, kým druhý vystrieda tisíc a jednu polohu. Aj preto by mal mať každý z nich matrac vyhovujúci svojim potrebám. V praxi to znamená kúpiť dva matrace rôznej tuhosti a rovnakej výšky alebo si zadovážiť dvojlôžko, pri ktorom sa dá tuhosť každej polovice nastaviť individuálne,“ odporúča Antonín Dymák.

Dôležitá čerešnička

Ak už viete, aký matrac najlepšie vyhovuje vám, ostáva jediné – zamerať sa na poťah. Táto zdanlivo zanedbateľná maličkosť vplýva na kvalitu spánku rovnako ako zloženie matraca. Fakt, že sa dá zvliecť a vyprať (ideálne doma v práčke), je nielen praktický, ale hlavne zdraviu prospešný. Mal by byť z látky, ktorá dýcha a zabezpečuje tak dobré prúdenie vzduchu medzi jednotlivými úrovňami matraca, čo zvyšuje hygienu lôžka, predlžuje životnosť matraca a zároveň dáva roztočom malú šancu vytvoriť si v našej posteli sladký domov. V ponuke sú aj poťahy obohatené o látky, ktoré sú antialergické, antibakteriálne, termoregulačné, minimalizujúce zápach či odpudzujúce hmyz.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #spánok #posteľ #matrac #príloha seniori