Defekt chrupavky je častým úrazom nielen aktívnych športovcov

Aplikáciu kolagénového implantátu do kolennej chrupavky podstúpil napríklad 27-ročný aktívny športovec, Ondrej Š. Trpel silnými bolesťami spôsobenými defektom chrupavky v rozmere 6 cm2.

02.07.2014 06:00
koleno, chrupavka Foto:
Ideálny kandidát na implantáciu je pacient v produktívnom veku.
debata (1)

Pacient pred samotnou operáciou vyčerpal všetky bežne dostupné metódy na zahojenie chrupavky a ústupu bolestí. Bez tohto najnovšieho implantátu by musel výrazne obmedziť športové aktivity a kvalita jeho života by bola v dôsledku trvajúcich bolestí znížená. V dôsledku ďalšieho poškodzovania chrupavky by sa mohol v najbližších rokoch stať vhodným kandidátom na totálnu endoprotézu kolena.

Záchrana chrupavky

CaReS-1S je jedinečný implantát na báze kolagénu typu I, ktorý sa pri krátkej operácii (približne 30–45 minút) umiestni do defektu chrupavky. Defekt je týmto úplne biokompatibilným materiálom vyplnený. Počas šiestich týždňov od operácie dôjde ku kompletnému prihojeniu implantátu k pacientovej chrupavke a počas šiestich mesiacov ku kompletnej premene na skutočnú chrupavku. Tým je chrupavka zachránená a nedochádza k jej ďalšiemu poškodzovaniu a zväčšeniu defektu. Výsledkom je návrat pacienta k bežným športovým aktivitám a do plnohodnotného života bez bolesti kĺbu. Implantát CaReS-1S zaznamenal vynikajúce výsledky v Rakúsku, Nemecku, Taliansku a Španielsku. Táto najmodernejšia metóda sa vo svete používa viac ako tri roky. Dodnes sa na celom svete zrealizovalo približne 2000 implantácií a výborné výsledky zaznamenáva väčšina ošetrených pacientov.

Výhody implantátu CaReS-1S:

  • Stimuluje telo na vytvorenie novej vlastnej chrupavky
  • Regeneruje chrupavku pri jedinej operácii
  • Prvý biologický implantát na okamžité použitie
  • Redukuje bolesti chrupavky do 6 týždňov
  • Zlepšuje mobilitu kĺbu
  • Rieši defekty až do priemeru 34 mm, resp. 8 cm2.

Ideálny kandidát na implantáciu:

  • Posttraumatické poškodenie chrupavky (defekt chrupavky)
  • Pacient v produktívnom veku (18–55 rokov)

„Do portfólia pacientov našej kliniky patria aktívni i vrcholoví športovci. V ich prípade je vždy defekt chrupavky problém a spôsoby jeho riešenia boli doteraz obmedzené. Väčšinou išlo iba o operačné riešenie bez použitia akejkoľvek 3D výplne. Tieto operačné riešenia často oslabili mobilitu a stabilitu kolena. A v neposlednom rade bolesť spôsobenú defektom chrupavky neodstránili úplne. V implantáte CaReS-1S jednoznačne vidím významný posun medicíny dopredu, a to najmä u pacientov, u ktorých boli prakticky vyčerpané obvyklé spôsoby liečby defektu chrupavky,“ hovorí na adresu novozavedenej metódy MUDr. Milan Novotný, primár ortopédie SurGal Clinic v Brne.

S úhradou zdravotnej poisťovne

„V prípade zákrokov so zdravotnou indikáciou môže pacient využiť princípy najnovšej legislatívy Európskej únie. Smernica EÚ implementovaná do zákona č. 580/2004 Z.z. o zdravotnom poistení upravuje podmienky cezhraničnej zdravotnej starostlivosti. Hovorí, že občan SR má právo absolvovať realizáciu plánovanej zdravotnej starostlivosti v inej krajine EÚ. Tento postup si však spravidla vyžaduje schválenie domovskou zdravotnou poisťovňou vopred,“ upozorňuje Jitka Kellnerová, riaditeľka kliniky profesora Gála v Brne. Najnovšia legislatíva teda dáva pacientovi – občanovi EÚ – možnosť využiť za určitých podmienok zdravotnú starostlivosť v inej krajine EÚ. Poisťovňa preplatí zdravotnú starostlivosť do výšky úhrady v domovskej krajine. Ak bude pacientova liečba stáť v inej krajine toľko, prípadne menej, ako na Slovensku, potom preplatí celú starostlivosť. Ak bude liečba stáť viac, než by stála na Slovensku, prípadný rozdiel je na pacientovi.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #koleno #chrupavka #kolagénový implantát #endoprotéza kolena