Bolesti chrbta spôsobujú aj skrátené šľachy

Bolesti chrbtice, ako je už známe, spôsobuje nesprávne sedenie, nesprávne stereotypy, ale aj skrátené šľachy.

30.07.2014 06:00
strečing, skrátené šľachy Foto:
Po pár dňoch poctivého strečingu, pri ktorom len naťahujete svaly, sa stav zlepší.
debata

Upozornila na to fyzioterapeutka Barbora Hanicová z bratislavského štúdia Miracle. Existuje jednoduchý cvik, ktorý vám odhalí, či sa vás to týka. Vyzujte sa, rozkročte sa na šírku panvy, uvoľnite ruky. Nadýchnite sa. S výdychom spúšťajte hlavu pomaly dole, bradu tlačte na hrudník, uvoľnite ramená a stavec po stavci, pomaly klesajte k zemi, koľko vás svaly pustia. Pozor na kolená, musia byť vystreté. Hlavu majte uvoľnenú a dýchajte. Okom si zmerajte, koľko centimetrov ste od zeme. Ideálny stav podľa Hanicovej je, keď sa špičkami prstov dotknete zeme. Pomaličky sa po tomto cvičení ťahajte hore, opäť stavec po stavci…

Špičky prstov na zemi
Mať prsty na zemi či centimeter nad zemou, je z pohľadu fyzioterapeutky v poriadku.

Prsty nad zemou
Kto ich však mal 5–10 centimetrov nad zemou, mal by ich začať strečovať. Stačí ľahký strečing, hoci aj pri pozeraní televízora. Rozložte si na koberec deku alebo nejakú podložku a ohýbajte sa k jednej nohe, potom k druhej a naťahujte špičky. “Chce to čas, ale garantujem vám, že ak to budete robiť 20–30 minút, budete spotení,” vraví Barbora Hanicová. Po pár dňoch takéhoto poctivého strečingu, pri ktorom len naťahujete svaly, sa stav zlepší. A tým aj pružnosť svalov a šliach. Budete sa cítiť lepšie a nikde vás to nebude ťahať. “Pretože ak máte skrátené svaly pod kolenami, zo zadnej strany stehien, pri achylovkách, ovplyvňuje to chrbát aj celkové držanie tela,” upozorňuje fyzioterapeutka.

Dlane položené na zemi
Jedná sa o hypermobilitu, pri ktorej je naopak dôležité svalstvo posilňovať. Hypermobilita je totiž spôsobená zväčšenou pohyblivosťou v daných kĺboch, kde sú uvoľnené svaly a šľachy.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #skrátené šľachy #bolesti chrbta #fyzioterapeutka #hypermobilita