Overball, bosu a fitlopta - páni a panie na boľavý chrbát

Bolí vás chrbát? Vitajte v klube! Tu je zopár pomôcok, ktoré vám zaručene pomôžu. Lacnejšie aj drahšie.

26.11.2014 06:00
fitlopta Foto:
Fitlopta je veľký pomocník. Voľte ju podľa svojej výšky.
debata

Overball
Rozhodne najlacnejšou pomôckou, pri ktorej sa váš chrbát znova začne usmievať, je overball. Môžete ho použiť aj v práci v prípade, že máte zlú stoličku. Fyzioterapeutka z bratislavského štúdia Miracle upozornila, že ju treba nafúknuť len do polovice. Vďaka jej nosnosti (má asi 200 kíl), možno na nej nielen sedieť, ale aj ležať alebo cvičiť tzv. brušáky. Fyzioterapeutka radí: Vypodložte si ju do driekovej časti chrbta a máte nádhernú opierku. Hneď pocítite úľavu a najlepšie je, že takto môžete sedieť aj celý deň. Pomôcka je navyše praktická, dlho vydrží a možno ju prať.

Overball - malý lacný a... úžasný! Foto: SHUTTERSTOCK
overball Overball - malý lacný a... úžasný!

Bosu
Je drahšia pomôcka, tzv. balančná plošina, ktorá sa na rozdiel od overballu, používa predovšetkým na cvičenie. Vhodné je pre ľudí, ktorí nemajú čas chodiť do fitnesscentra. „Bosu je výborná vec, dá sa na nej precvičiť všetko od výpadov, klikov, cez drepy, brušáky až po posilnenie chrbta,“ tvrdí fyzioterapeutka. Dobrá investícia, hotové „malé fitko“.

Ako si vybrať fitloptu
Fitlopta by sa mala nachádzať v každej domácnosti. Ak zavadzia, treba ju na chvíľu vyložiť na skriňu. Inak sa na nej dá sedieť, vykladať si na ňu nohy. Pri kúpe sa budete orientovať svojou výškou. Existujú lopty 55, 65, 75 a 85-ky. Človek s hraničnou výškou 159 cm by si mal podľa Hanicovej odporúčaní kúpiť radšej 65-ku a menej ju nafúkať. Pri fitlopte je podľa jej slov dôležitý uhol v kolene (medzi lýtkom a stehonom) pri sedení. Nemal by mať 90, ale 110 stupňov. Orientovať sa možno aj podľa dĺžky ramena – smerodatná je dĺžka po koniec stredného prsta.

Bosu rovná sa malá domáca posilňovňa. Foto: SHUTTERSTOCK
bosu Bosu rovná sa malá domáca posilňovňa.

Vhodné športy
Ak to so svojou chrbticou myslíte smrteľne vážne, nemôžete sa vyhýbať športom. Medzi tie najvhodnejšie patrí plávanie (nie však v záklone). Ideálne plávanie je na chrbte, posilňujú sa pri ňom brušné svaly. Ruky necháte voľne a plávate len nohami. K športom, ktoré robia chrbtici dobre, patrí aj cvičenie na fitloptách, pilates, joga, spomínané bosu, rýchla chôdza a populárny beh. Z vymenovaných je najlacnejší, no treba zainvestovať do tenisiek. „V opačnom prípade radšej ostaňte sedieť doma,“ radí Hanicová. Dodáva, že ďalším faux pasom je povrch. Behať by sa nemalo na betóne ani asfalte, neskôr sa to môže prejaviť na bedrových kĺboch, chrbtici, šľachách a chodidlách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #plávanie #bedrový kĺb #fitlopta #bosu #overball #boľavý chrbát