S týmito tipmi ostanú vaše nohy v teple

Keď poklesne vonkajšia teplota, naše nohy sa, častokrát, premenia na kusy ľadu. Problém studených nôh trápi predovšetkým ženy. Dobrou správou je, že boj proti nim je ľahký.

06.01.2015 06:00
studené nohy, bosé nohy Foto:
Masáž, horúca polievka či časté saunovanie - všetko vymenované pomáha.
debata

Správne topánky

Už správne topánky znamenajú polovicu úspechu. Zimné topánky by mali mať zvnútra kožušinku a predovšetkým hrubú podrážku – aby boli nohy chránené od zimy. Nekupujte si topánky príliš tesné. V prípade, že v zime meriate v topánkach dlhšie trasy, vhodné sú do nich vložky z ovčej vlny.

Pletené ponožky

Materiál ponožiek zohráva tiež dôležitú úlohu. Najlepšou voľbou je vlna, pretože vlhkosť absorbuje lepšie ako bavlna a udržiava nohy v suchu a v teple. Ponožky rovnako ako topánky by tiež nemali byť tesné. Tie nekvalitné vplývajú negatívne na krvný obeh. Predtým, ako si (tie kvalitné) oblečiete, dobre si vysušte nohy – najmä priestory medzi prstami.

Viac prechádzok

Ak chcete, aby sa vám nohy v zime prekrvovali, pravidelne sa hýbte. Zaraďte šport do každodenného života – už krátke prechádzky svižnou chôdzou robia zázraky.

Poťte sa

Vďaka častým návštevám sauny a následnej studenej sprche si telo nielen oddýchne a vyčistíte si svoju myseľ. Zlepšíte tým krvný obeh v celom tele – a to aj v nohách.

Čili či zázvor

Že horúca šálka čaju alebo výdatná polievka zahrejú telo, nie je žiadna novinka. Ak však aj napriek tomu máte stále studené nohy, mali by ste si „naordinovať“ do vášho jedálnička pikantné korenisté jedlá: čili korenie, kari, škorica a zázvor dokážu telo priam rozpáliť. Vyhýbajte sa ale káve a cigaretám.

Masáž nôh

Sú vaše nohy stále ako cencúle? Skúste teda ešte malú masáž. Hnetenie zľahka a masáž stimulujú krvný obeh. Siahnite po kréme s hrejivým účinkom, dobrou alternatívou je tiež ricínový olej.

Ľahká gymnastika

Či už v kancelárii alebo doma na pohovke, zaraďte si medzi bežné denné rituály ľahkú gymnastiku prstov na nohách. Pravidelné krúženie sa tiež postará o podporu krvného obehu a zabráni opuchom. Účinný je aj drevený valec.

Kúpeľ nôh

Aj pravidelný kúpeľ nôh sa postará o lepšie prekrvenie nôh – navyše je veľmi relaxačný. Kvapnite si doň niekoľko kvapiek rozmarínu alebo eukalyptového oleja – stimulujú krvný obeh.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechádzka #masáž #sauna #studené nohy #zimné topánky #ovčia vlna