Vyskočené a posunuté stavce - čo všetko spôsobujú?

Akýkoľvek problém s vyskočenými či posunutými stavcami chrbtice má vplyv na naše vnútorné orgány a celkovú duševnú rovnováhu.

24.02.2015 06:00
chrbát, chrbtica Foto:
Chrbát. Nebolí len zo zlého sedenia.
debata

Upozornila na to fyzioterapeutka Barbora Hanicová z bratislavského štúdia Miracle. „Problémy v ktorejkoľvek časti chrbtice sa môžu odraziť na našich zdravotných problémoch, čo si častokrát ani neuvedomujeme,“ spresnila.

Krčná chrbtica

Poznajú to najmä ženy. Signálom, že niečo nie je v krčnej chrbtici poriadku, môžu byť migrény, zvracanie (pretože dochádza k poklesu tlaku), vzniká tlak na krčné cievy, čo je veľmi nepríjemné. Dokonca aj časté zápaly mandlí, angíny, bolesti hrdla, či nejaký problém so zrakom alebo sluchom, môže byť spojený s krčnou chrbticou. „Nič vám nebolo, dobre ste počuli, videli, boli ste zdraví a odrazu vás začal pobolievať krk, pridružilo sa zapálené hrdlo, neustále ste mali potrebu cmúľať nejaké cukríky? Pokojne to môže byť spôsobené krčnou chrbticou,“ skonštatovala fyzioterapeutka.

Hrudná chrbtica

Ide o najmenej dynamickú časť chrbta. Najmä v oblasti medzi lopatkami často cítime stuhnutosť a potrebu preťahovať sa počas sedenia na stoličke. Pretože hrudná chrbtica je dosť nízko, inervuje svaly smerom nadol – členkové kĺby a všetky prsty na nohách. Ak sa teda objaví problém v týchto oblastiach, môže to poukazovať na problém v hrudnej chrbtici. Spôsobovať tiež môže zmeny nálad.

Bedrová chrbtica

Nachádza sa pod hrudnou. Bolesti v tejto časti môžu poukazovať, resp. spôsobovať poruchy trávenia, zápchy či naopak hnačky, hemoroidy a tiež neplodnosť či zníženú sexuálnu aktivitu, keďže táto časť chrbtice nám inervuje všetky pohlavné orgány.

SI skĺbenie

Spodná časť chrbtice vrátane kostrče. Ak je táto oblasť zablokovaná, môže to spôsobiť bolesť v nohách či v chodidlách, ale aj pichanie a bolesti v podbrušku a silné menštruačné bolesti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chrbtica #bolesť #migréna #angína #vyskočené stavce #zmeny nálad #kostrč