Kondícia, šťastie, dobrý spánok. Dôvody, prečo sa oplatí športovať

Telo v lepšej kondícii, vyformované svaly, menej tuku. Športujete len kvôli tomu? Chyba. Aj duša zo športu profituje!

31.03.2015 06:00
beh, dopamín Foto:
Pre depresívnych ľudí je šport hotovou terapiou.
debata

Šport je totiž alternatívou antidepresívnych tabletiek, zvyšuje sebavedomie, posilňuje, vyvoláva šťastie. Čo ešte?

Šport redukuje stres

Je jedno, akú formu športovania si zvolíte. Či chodíte denne behať, hráte každú stredu basketbal, volejbal, dali ste sa na pilates alebo ste život zasvätili bicyklovaniu. Ten dobrý pocit, ktorý zažívame po náročnom dni vďaka športu, pozná väčšina z nás. Fyzická námaha pomáha zbavovať stresu, to nie je žiadna novinka, preukázalo to už mnoho štúdií.

Prináša šťastie

Depresívne, náročné dni, cez ktoré sa nevieme ľahko preniesť. Aj v také sa oplatí prekonať, obuť tenisky „vstávať a cvičiť“. Pohyb totiž uvoľňuje endorfíny – hormóny šťastia, ktoré dokážu poraziť zlú náladu. Pohybom možno nahradiť antidepresívne tabletky, pre ľudí s depresiami a úzkosťami, je šport hotovou terapiou.

Zvyšuje sebavedomie

Kto sa hýbe a cíti sa fit, je sebaistý a odvážnejší. Vek a váha v tomto prípade nehrajú žiadnu rolu. Kto športuje, vidí sa v pozitívnejšom svetle.

Šport v prírode posilňuje

Turistika, horolezectvo, jazda na bicykli, petang, beh či rýchla chôdza v lese. Po športovaní na čerstvom vzduchu sa človek cíti dvojnásobne silnejšie. Príčinou sú slnečné lúče, ktoré stimulujú produkciu vitamínu D.

Na čerstvom vzduchu sa človek cíti dvojnásobne... Foto: SHUTTERSTOCK
turistika, šport, dopamín, turisti, cestovanie, turistika, príroda, ruksaky, výhľad Na čerstvom vzduchu sa človek cíti dvojnásobne silnejšie.

Aj mozog trénuje

Spolu s nami starne automaticky aj náš mozog. Športom sa síce Alzheimerovej chorobe nedá predísť ani ju vyliečiť, no môžeme si ním aspoň rozcvičiť šedé mozgové bunky.

Zmierňuje úzkosť

Zabehnúť si kolečko alebo telu dopriať poriadny intervalový tréning, nás upokojí viac ako teplý kúpeľ. Štúdie preukázali, že ľuďom s úzkosťami cvičenie skutočne pozitívne zaberalo.

Lepšie premýšľame

Kto pravidelne trénuje svoj kardiovaskulárny systém, zaručuje stály prísun nových mozgových buniek a jeho mozog bude tým pádom rýchlejšie pracovať. Bude mu lepšie páliť, lepšie sa učiť a uvažovať.

Pomáha pri závislostiach

Pri športe náš mozog uvoľňuje hormón šťastia – ale to sa deje aj pri alkohole, drogách, sexe alebo jedení. Mnohí ľudia sú závislí na pocite, ktorý im dáva dopamín. Šport im pri tom môže pomôcť dostať závislosť pod kontrolu, pretože od návyku odvádza pozornosť.

Kvalitnejší spánok

Vďaka pravidelnému športovaniu možno zlepšiť aj kvalitu spánku. V tomto prípade je pohyb zdravšou alternatívou ako tabletky proti nespavosti. Pri cvičení sa zvyšuje naša telesná teplota. Ak po niekoľkých hodinách poklesne, je to pre telo signál, že je čas ísť spať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #terapia #tuk #úzkosť #šport #stres #šťastie #Dopamín #svaly #kondícia