Beh dokáže liečiť depresiu, zlepšiť náladu aj kvalitu spánku

Ak pekné počasie a príchod leta pre vás nie je dostatočnou motiváciou, potom je tu práve pre vás plejáda ďalších dôvodov, prečo sa vám rozhodne oplatí behať. Začať hneď - tu a teraz.

09.06.2015 06:00
Behanie - ráno - východ slnka - cesta - bežecké... Foto:
Behanie je jednoznačne zdraviu prospešné.
debata (5)

Beh je dostupný

Nepotrebujete žiadneho partnera, tím a dokonca ani osobného trénera. Fixovať sa nemusíte na žiaden čas, a dokonca ani na počasie. Nepotrebujete peniaze. Stačí pár bežeckých topánok, ženám aj špeciálna športová podprsenka a potom „nejaká tá sprcha“.

Sloboda vo všetkom

Neobmedzujte sa žiadnymi odporúčaniami. Robte, čo, ako a kedy vám vyhovuje. Či máte čas na behanie alebo vládzete len 20 minút či hodinu, je na vás. Takisto miesto, ktoré si zvolíte – dôvody môžete mať akékoľvek – blízko k práci, trasa možná s deťmi a podobne. Aj dvadsať minút má zmysel. Všetko, čo je viac ako nič, má zmysel. Domov sa vrátite v psychickej pohode.

Kilá sa pováľajú

Beh je veľmi dobrým spaľovačom tukov. Kto chce schudnúť a upraví stravu, beh je ideálnym športom. Predovšetkým, ak ste začiatočník, kilá sa z vás budú doslova „váľať“.

Spevniete

Pravidelným behaním vylepšíte svalstvo na celom tele – spevnie. Zároveň sa zlepší aj vaše držanie tela.

Beh zlepšuje náladu

Ak budete behať vo voľnej prírode, bude to mať pozitívny efekt na vašu náladu a sebavedomie. Vedci totiž zistili, že beh pôsobí antidepresívne a možno ho považovať dokonca za liečbu depresie.

Môžete viac jesť

Môžete jesť nielen viac koláčov, ale vo všeobecnosti to znamená viac sacharidov, pretože kto chce behať, potrebuje predsa energiu.

Pozitíva v spálni

Beh pozitívne vplýva aj na sexuálny život. Výhody sa v spálni odzrkadlia, pretože bežcovi sa zvýši krvný tok, čím sa zvýši aj hladina testosterónu. Pre lepší sex to znamená lepšiu výkonnosť, vytrvalosť a tiež obratnosť. To všetko na kvalitný a nie nudný sex treba.

Lepší spánok

Kto behá, lepšie spí. Podľa US National Sleep Foundation sa kvalita spánku skutočne zvyšuje. Reč je o pravidelnosti, ale na to stačí behať už desať minút denne!

Objavíte nové miesta

Možno ste doteraz netušili, v akom krásnom prostredí bývate. To všetko behaním zistíte – ak samozrejme, netúžite behať každý deň po tej istej trase. Konečne máte dôvod spoznať parky, možno aj nových ľudí. Aj v prípade, že plánujete služobnú cestu – zabaľte si tenisky, neoľutujete. Nové mesto či miesto spoznáte a uvidíte vďaka nim oveľa lepšie.

© Autorské práva vyhradené

5 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #depresia #motivácia #spánok #rovnováha #testosterón #nálada