Seknutiu v krížoch ublíži masáž aj polihovanie

Seknutie, odborne nazývané lumbalgia, prichádza náhle a spôsobuje nepríjemnú, ostro vystreľujúcu bolesť do sedacieho svalu a nôh.

03.11.2015 06:00
seknutie, lumbargia Foto:
Ilustračné foto.
debata (6)

Človek má problém hýbať sa, hoci, paradoxne, práve pohybom túto bolesť „rozdýcha“. Vo väčšine prípadov prichádza k seknutiu jedným, zvyčajne nesprávnym trhnutím. Aj preto sa veľa hovorí o tom, ako dvíhať ťažké veci, akým spôsobom sa zohýbať k dieťaťu a podobne. Problémy s platničkami najčastejšie vznikajú medzi štvrtým a piatym driekovým, piatym driekovým a prvým krížovým stavcom. Akútna bolesť chrbta sa môže vliecť aj niekoľko dní a stále sa zhoršovať. Reč je vo väčšine prípadov o bedrovej oblasti.

Príčiny seknutia

Za náhlou bolesťou zo seknutia sa skrývajú napäté svalové partie – zo sedavej činnosti (pri sedení je platnička stlačená a jej výživa je nedostatočná), málo pohybu alebo z prechladnutia. Trvalý sedavý spôsob života väčšinou spôsobuje skracovanie chrbtových a brušných svalov, preto jednostranné zaťaženie môže skončiť veľkou bolesťou. Aj v opačnom prípade, keď svaly preťažíme, môže dôjsť k napätiu. Do určitej miery je seknutie dedičné, preto nás postihuje v podstate bez ohľadu na vek.

Ako ho liečiť

Pri „obyčajnom“ seknutí nie je návšteva lekára nevyhnutná, akútna bolesť spravidla do piatich dní odznie, pričom bolesť samotná ustúpi do dvoch týždňov. Ležať a oddychovať v posteli sa však neodporúča. Pohybom vyživujeme platničku. Stiesnené svaly teda rozdýchame predovšetkým prostredníctvom pohybu; imobilizáciou dosiahneme pravý opak.

Ako v budúcnosti tejto nepríjemnej bolesti predísť? Lekári odporúčajú:

Prechádzky

Doprajte si prechádzku každý deň! Pre lepšie prekrvenie a uvoľnenie svalov sú dobré aj uvoľnené vytrvalostné športy. Zo športov „zaberá“ okrem chôdze aj beh, bicyklovanie, plávanie, joga či nordic walking.

Cvičiť

Pomáhajú naťahovacie cvičenia na chrbát.

Správne držanie tela

Kedykoľvek počas dňa si na to spomeniete, vystrite sa. Zhrbený chrbát a vysunuté brucho dopredu sú nepriatelia „hexenšusu“.

Teplé obklady

Teplo lieči – seknutie určite. Majte poruke ohrievaciu fľašu, ohrievací vankúš alebo masť, v prípade neznesiteľnej bolesti užite liek proti bolesti.

Bez masáže

Ak si myslíte, že vám pomôže masáž, ste na omyle. Podráždené nervy by ste mohli hnetením svalov ešte viac podráždiť a bolesť vystupňovať.

Kedy volať pohotovosť?

Ak sa okrem bolesti v chrbte dostaví aj znecitlivenie v nohách alebo v oblasti genitálií, musíme okamžite konať. Nervový koreň môže byť priškrtený, v horšom prípade môže byť dokonca zlomený stavec. V takomto prípade treba volať pohotovosť.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #chrbát #bolesť #pohyb #seknutie #platnička #prechladnutie #lumbalgia