Kŕče v lýtkach - prečo k nim dochádza a čo s nimi

Zvyčajne nás zobúdzajú v noci. A tá bolesť je poriadna "podpásovka". Reč je o kŕči v lýtkach. Dobrou správou je, že hoci sú veľmi bolestivé, pomerne ľahko sa im dá predísť.

08.12.2015 06:00
lýtko Foto:
Kŕče v lýtkach väčšinou upozorňujú na nedostatok horčíka alebo preťaženie.
debata

Kŕč v lýtkach sa dá popísať pomerne jednoducho. Nemôžete si ho zmýliť. Povedzme, že vás takýto kŕč zobudí. Ťahá nohu smerom k prstom, pričom je sprevádzaný silnou bolesťou. Lýtkový sval býva zvyčajne niekoľko minút nehybný a tuhý. Tieto kŕče sa nevyskytujú len po veľkej fyzickej námahe, ale aj, paradoxne, v čase „pokoja“.

Prečo k nim dochádza?

Prvý prípad sa vysvetľuje ľahko. Kto sa v športe prepína (nepozná mieru), môže vďaka nadmernému poteniu stratiť veľa tekutín a tým pádom aj minerálnych látok. Kľúčový je predovšetkým horčík a draslík, ich nedostatok môže narušiť nervové impulzy a tým spôsobiť nekontrolované svalové kontrakcie. Na druhej strane, ľudia, ktorí väčšinu dňa presedia a pohyb je pre nich skôr sviatkom, si skracujú svaly, čo vedie k náhlym kŕčom – najmä v noci.

Ako sa ich zbaviť?

Našťastie, akútne kŕče v lýtkach možno odstrániť bez väčšej námahy. Chyťte si chodidlo oboma dlaňami a ťahajte v protismere kŕča. Hoci bolesť je na „nevydržanie“, po krátkej chvíli ustúpi. Svaly v lýtku možno uvoľniť masážou, pomáha tiež horúca sprcha. Odporúča sa (nielen) po kŕči napiť sa vody. Prevenciou proti týmto kŕčom je užívanie horčíka, jeho nedostatok možno považovať za dôvod týchto kŕčov. V prípade silných a častých kŕčov v lýtkach niektorí lekári predpisujú chinín. Podávanie protikŕčových preparátov je však v súčasnej dobe diskutabilné, práve pre ich vedľajšie účinky.

Jednoduchý recept

„Neškodným“ kŕčom v nohách sa dá zabrániť, existuje na to podľa neurológov jednoduchý recept: Trikrát denne pár krátkych naťahovacích cvikov.

Kŕče tehotných žien

Dôvod kŕčov v lýtkach žien, ktoré sú tehotné, je celkom iný. Zmena hormonálneho hospodárenia metabolického procesu. Je potrebné zvýšiť dávku minerálov.

Kŕče starších ľudí

Starší ľudia pijú vo všeobecnosti veľmi málo tekutín, a preto u nich pokrivkáva potrebná dávka minerálov a elektrolytov. Okrem toho pribúdajúcim vekom ubúda svalová hmota, ohrozené sú aj nervové funkcie.

Kŕče z ochorenia

Vo väčšine prípadov sú kŕče v lýtkach neškodným signálom tela. Informujú nás o nedostatku minerálov či preťažení. Avšak kŕče v dolných končatinách môžu byť aj príznakom závažného ochorenia. Na kŕče sa zvyknú sťažovať pacienti s chorými obličkami alebo cukrovkári. V tomto prípade vznikajú v dôsledku metabolizmu alebo nervových porúch. Sledujte preto svoje telo pozorne a ak kŕče pretrvávajú, vyhľadajte lekára.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #bolesť #noc #cukrovka #metabolizmus #horčík #prekrvenie #lýtko #kŕč