Zima na behanie? Kedy je táto výhovorka na mieste

"Behať v zime - to predsa nemôže byť zdravé," vravia tí, ktorým sa v zime príliš športovať nechce. Prečo nízke teploty nemusia byť výhovorkou a kto by sa mal šetriť?

02.02.2016 06:00
beh, fitnes, zdravý životný štýl Foto:
Behať sa dá v akomkoľvek počasí.
debata

Komu sa behať príliš nechce, najčastejšie sa vyhovára na počasie. V lete je príliš teplo, na jeseň príliš vlhko, v zime zas príliš chladno…

Nemala by byť výhovorkou

Zima sama o sebe by nemala byť výhovorkou, povedal pre rakúske noviny Kleine Zeitung, športový kardiológ Manfred Wonisch. „Je to len otázka oblečenia a zahriatia.“ Kto dbá na funkčné športové oblečenie, chráni sa pred prechladnutím, pretože pokožka sa začne rýchlo potiť, nemá problém. Dobrou voľbou je pri behaní princíp „cibule“. Neobliecť si jednu hrubú vrstvu, ale viac tenších. Ak vám je teplo, jednu vrstvu si môžete vyzliecť a opásať okolo bokov. Čiapka sa odporúča z dôvodu, že organizmus stráca 20 až 30 percent tepla práve cez hlavu.

Kým je vonku svetlo

„V zime sa treba každopádne dlhšie zahriať,“ povedal Wonisch. Znamená to: Rozcvičiť sa a desať až pätnásť minút bežať len pri polovičnom úsilí. Čiže tempo, na aké sme zvyknutí, znížiť o polovicu. Aj správne načasovanie hrá pri športovaní v zime dôležitú rolu. Behať treba, kým je svetlo, pretože vtedy je aj teplejšie ako v noci potme.

Hrozí astmatický záchvat

„Zdravý človek znesie krátky tréning v zime bez problémov,“ hovorí Wonisch. Treba si však uvedomiť, že pri zimných druhoch športovania ako napríklad bežkovanie, hrozí astmatický záchvat, pretože jedným zo spúšťačov astmy je aj chladný vzduch. Absolútny zákaz športovania platí pre tých, čo sú prechladnutí alebo majú horúčku.

Chlad je stresový faktor

Nebezpečené je športovanie v zime pre ľudí, ktorých trápia kardiovaskulárne ochorenia. „Zima je stresový faktor,“ vysvetlil internista Gerhard Stark. V dôsledku chladu môžeme dostať kŕče, ozvať sa môže aj bolesť na hrudi, ktorá vzniká na základe prechodného nedokrvenia srdcového svalu (angina pectoris). K tejto bolesti dochádza pri zvýšenej požiadavke na kyslík – rýchla chôdza, beh, stres a podobne, kedy choré cievy nemôžu dostatočne zásobiť telo ani srdce krvou s kyslíkom. „Tento pocit je zvyčajne známkou porúch v srdcových cievach,“ hovorí Stark.

Môžu viesť k infarktu

Rizikoví pacienti by sa mali chladnému počasiu vyhýbať, odchádzať z domu pred 11 hodinou doobeda a veľmi teplo sa obliecť. Rozhodne by sa mali vyhýbať záťaži ako je napríklad odhŕňanie snehu, táto činnosť totiž oslabuje srdce. „Chlad spolu so záťažou môže viesť k infarktu,“ varuje Stark.

Pri extrémnych mrazoch

Kto však má zdravé srdce, nemusí sa chladného počasia báť – len pri extrémnych mrazoch a veľmi nízkych teplotách (reč je o 20 stupňoch pod nulou), odborníci odporúčajú behaniu odolať. Inak však výhovorka „je zima“, neplatí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #počasie #beh #srdce #zima #Astma #horúčka #výhovorka #nízka teplota