Sauna pomôže - aj na začiatku prechladnutia

Kladiete si aj vy takúto otázku? Niečo na mňa lezie, mám ja vliezť do sauny?

16.03.2016 06:00
sauna, nohy, žily Foto:
Ilustračné foto.
debata

Logiku to dáva. Pri chrípke a rovnako pri prechladnutí je teplo predsa prospešné, o potení ani nehovoriac. Ale naozaj? Odborníci sa zhodli na tom, že saunovanie má pre náš zdravotný stav veľa výhod. Pravidelná návšteva v týchto horúcich kabínkach posilňuje imunitu, uvoľňuje svaly, telo sa detoxikuje. Iné je to však v prípade, ak nie je zdravé, ale choré.

Ochorieť v chladných zimných mesiacoch, to nie je žiadna drina, stačí sa neprimerane obliecť, zdieľať kanceláriu s prechladnutou kolegyňou alebo pravidelne cestovať mestskou hromadnou dopravou. Telo dostáva zabrať – neustály presun z horúcich miestností do studených je preň poriadnym zaberákom. Ak teda prechladneme – je návšteva sauny dobrý či zlý nápad?

Pri teplotách od 80 do 100 stupňov sa spotíme ľahko. Telesná teplota mierne stúpne, svaly sa uvoľnia, srdce a krvný obeh sa dostanú do švungu, uvoľnia sa endorfíny. V prípade, že ešte len cítime, že na nás „niečo lezie“, vnímame zimnicu a možno ľahké brnenie v hrdle, v takýchto prípadoch sauna môže pomôcť. Najvhodnejší je parný kúpeľ alebo biosauna s vysokou vlhkosťou vzduchu – robí dobre slizniciam. Oplatí sa počúvať vlastné telo a nepreháňať to, inak môže prechladnutie prepuknúť vo väčšom štýle.

Naopak, vyhnúť sa saune, sa jednoznačne odporúča v prípade, že máme horúčku, zápal alebo infekciu v tele. Horúci vzduch totiž podporuje množenie baktérií, preto o uzdravovaní nemôže byť ani reči.

Vďaka infračervenému žiareniu, ktoré produkuje infrakabína, sa telo zahrieva. Teplota tu dosahuje len 35 až optimálnych 50 stupňov. Svaly sa uvoľňujú, stres a nepokoj miznú, bolesť chrbta a kĺbov sa zmierňuje. Znižuje sa dokonca aj hladina cholesterolu – ak hovoríme o pravidelnom saunovaní. Aj tu však platí: Len v začiatkoch prechladnutia môžu dve až tri sedenia denne posilniť obranyschopnosť a dokonca zabiť vírusy. Ak máme horúčku, musíme na tento proces zabudnúť.

Prevenciou pred prechladnutím je posilňovanie imunitného systému. Pomáhajú pravidelné návštevy sauny, príjem tekutín, zdravá strava. Odborníci radia vojsť do sauny trikrát, s 15-minútovými prestávkami, pričom studená sprcha na záver je samozrejmosťou, vďaka nej bude aj pokožka pevnejšia.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #prechladnutie #detoxikácia #horúčka #sauna #studená sprcha #parný kúpeľ