Keď váha stojí. Tipy, ako zrýchliť metabolizmus

Snažíte sa, denne počítate prijaté kalórie, odopierate si sladkosti, no to nemení nič na fakte, že nechudnete? Príčinou môže byť aj zle fungujúci metabolizmus. Čím ho stimulovať?

10.05.2016 06:00
beh, behanie, strava, zelenina Foto:
Najúčinnejší je beh. Zmena stravy je však nutná.
debata (1)

Najlepšie spaľovacie cvičenia

Je to problém väčšiny diét. Značne znížený príjem potravy metabolizmus negatívne ovplyvní tým, že ho spomalí. Telo si začína vytvárať tukové rezervy (na horšie časy) a spaľovanie tukov je potlačené. Ako sa teda dopracovať k štíhlemu telu? Jednoducho. Ideálna je kombinácia pozostávajúca z tréningu, budovania svalovej hmoty a zdravej stravy.

Najdôležitejšie je to, čo jeme

Staré známe pravidlo na túto tému hovorilo, že v procese chudnutia je strava dôležitá až na 70 percent, zvyšných 30 nech tvorí šport. Pravdou je, že bez toho, aby sme nezmenili stravovacie návyky, ťažko sa nám bude spaľovať tuky. V tomto prípade šport veľmi nepomôže. Niektoré potraviny sa vysoko odporúčajú, iným je vhodné vyhnúť sa.

Korenie zahrieva

Ostré, štipľavé korenie ako zázvor a čili stimuluje metabolizmus a tým podporuje spaľovanie tukov. V čili obsiahnutý kapsaicín na chvíľu zvýši telesnú teplotu a za tento čas sa zvýši aj spotreba kalórií. Zázvor pôsobí na telo podobne a ešte aj podporuje trávenie.

Voda pred každým jedlom

Po prvé, neobsahuje žiadne kalórie! Po druhé, zaženie smäd, ktorý si častokrát zamieňame s hladom. Ak však pred každým jedlom vypijeme veľký pohár vody, následne zjeme automaticky menej, keďže sa oveľa rýchlejšie zasýtime. Okrem toho voda rozprúdi metabolizmus, čo pomôže pri efektívnom spaľovaní tukov.

Pozor na sacharidy

Sú síce nevyhnutné, no konzumácia sacharidov je v rozpore so spaľovaním tukov. Nemecký inštitút pre športovú výživu (DISE) to odôvodnil tým, že príjem uhľohydrátov prispieva k zvýšenému vyplavovaniu inzulínu v tele. Inzulín v krvi brzdí aj lipolýzu (odbúravanie tuku uloženého v tukových bunkách).

Spaľovať správnym tréningom

Ideálne sú pre spaľovanie tukov vytrvalostné športy, pravidelné tréningy. Jeden z najlepších spaľovacích druhov športu je bezpochyby beh. Spáliť ním možno až 500 kalórií za hodinu, pričom spaľovací efekt pretrváva aj po behaní – po tréningu sa odporúča nejesť sacharidy. Koho trápia problémy s kolenami alebo jednoducho nechce behať, vhodnou alternatívou je nordic walking – kĺby pri ňom toľko netrpia. Plávanie je tiež vhodné pri chudnutí a navyše šetrné ku kĺbom, možno ho považovať aj za prevenciu celulitídy.

Všeobecne platí

Keď chceme schudnúť, mali by sme dbať na to, aby sme kalórií spálili viac, ako ich prijali. Spaľovanie tukov možno povzbudzovať pravidelným športom a zdravou stravou. Denná potreba kalórií je individuálna – závisí od pohlavia, výšky, váhy, veku a kondície jednotlivca.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #voda #kalórie #trávenie #sacharidy #metabolizmus #spaľovanie tukov