Pohyb je zdravý. Ale koľko ho potrebujeme?

Pohyb je liek takmer na všetko. Dobrý pre telo aj pre dušu. Mnohí z nás ho potrebujeme najmä po pracovnom dni, aby sme odbúrali stres.

25.05.2016 06:00
cvičenie, bicykel, fitness, stacionárny... Foto:
Pri intenzívnom cvičení hrozí vyššie riziko úrazu.
debata

Pravidelným pohybom si však polepšíme viac: Môžeme vďaka nemu predísť srdcovo-cievnym ochoreniam a poruchám metabolizmu. Viete, koľko pohybu potrebujeme?

Dobrý pre zdravie

V rýchlej dobe, kedy uprednostníme výťah pred schodmi a auto pred bicyklom, má cvičenie stále väčší význam. Pretože srdce a svaly, na to, aby správne fungovali, potrebujú pravidelnú fyzickú aktivitu. Šport okrem toho pozitívne ovplyvňuje aj telesnú váhu a tlak krvi.

Pravidelne sa hýbať

Koľko pohybu potrebujeme, závisí od pohlavia, veku a rizikových faktorov, približne by to malo byť 2000 kilokalórií za týždeň. To však nemusíme docieliť výlučne športovaním, odporúča sa napríklad každý deň minimálne 30 minútová chôdza.

Intenzita

Pohyb pri športe by mal byť taký intenzívny, aby stimuloval metabolizmus a kardiovaskulárny systém. To sa deje pri pulze od 100 a trochu vyššie. Ak chceme dosiahnuť zdravotné výhody, dôležitá je pri pohybe predovšetkým pravidelnosť.

10 pravidiel pohybu

Nemecká spoločnosť pre športovú medicínu a prevenciu sformulovala desať pravidiel, ako vďaka športu ostať fit a neprepnúť sa.

Pred športom zdravotná prehliadka
Zvlášť pre začiatočníkov nad 35 rokov platí: Najprv k lekárovi, až potom na tréning! Lekárska prehliadka u športového lekára je rovnako dôležitá aj pri problémoch a rizikových faktoroch ako je fajčenie, vysoký krvný tlak, zvýšená hladina lipidov v krvi, cukrovka, nedostatok pohybu alebo nadváha.

Začiatok s triezvym pohľadom
Začnite pomaly a záťaž zvyšujte postupne v priebehu nasledujúcich týždňov. Ak je to možné, tak ideálne pod vedením osobného trénera.

Vyhnite sa preťaženiu
Po športe sa môžete cítiť príjemne vyčerpane. Beh by nemalo sprevádzať silné dychčanie. Športový lekár vám môže pre orientáciu nastaviť vašu tepovú frekvenciu. Počas športovania si ju sledujte, vďaka tomu sa vyhnete preťaženiu. Všeobecne platí: Lepšie behať, plávať alebo bicyklovať dlho a uvoľnene ako krátko a prudko.

Po výkone zaslúžený oddych
Po športovej záťaži prichádza na rad zaslúžený odpočinok.

Nešportujte, keď ste chorí
Pri kašľaní, nádche, horúčke, bolesti hrdla, chrípke alebo inej akútnej chorobe je pauza od športu nevyhnutná. Spoločnosť pre športovú medicínu a prevenciu odporúča znovu začať až v prípade, že sme celkom zdraví. Ak máme pochybnosti, treba pre istotu znovu vyhľadať športového lekára.

Predchádzať zraneniam
Pred cvičením netreba zabúdať na rozcvičku a strečing. Zranenia potrebujú čas na hojenie. Pozor: Bolesti sú varovnými príznakmi tela. Neužívajte lieky od bolesti, aby ste boli znovu fit, ale držte sa striktne odporúčaní svojho lekára. Pri ľahkom zranení možno dočasne vykonávať iný, ľahší druh športu.

Prispôsobiť sa klíme a prostrediu
Šaty robia športovca. Oblečenie by malo byť primerané a funkčné. V chladnom počasí je vhodné teplé oblečenie, odolné voči vetru. Počas horúčav je zas na mieste menej trénovať a dostatočne veľa piť.

Dbať na správnu výživu a tekutiny
Dbajte na to, aby vaša strava bola vyvážená. Množstvo kalórií závisí od vašej telesnej hmotnosti – pri nadváhe, ak je to možné, treba prijímať menej kalórií.

Prispôsobiť šport veku a liekom
Mnohostrannosť je tromf – s pestrým pohybom trénujete zároveň pevnosť, pružnosť aj koordináciu. Ak užívate lieky a chcete športovať, mali by ste to konzultovať s lekárom. Niekedy je potrebné upraviť dávkovanie.

Šport má byť zábava
Športovať sa nemá s odporom, ale naopak – má prinášať potešenie, radosť. Najviac zábavy býva spravidla v tíme.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pohyb #nádcha #stres #srdce #metabolizmus #tepová frekvencia