Štúdia: Obéznejší ľudia žijú dlhšie

Obézni ľudia sa priemerne dožívajú vyššieho veku. Prišli na to dánski vedci.

05.09.2016 06:00
obezita, tuk, liposukcia Foto:
Ilustračné foto.
debata (3)

Čím štíhlejší, tým lepšie vyhliadky na dlhý život? To bývavalo! Dánsky výskumný tím potvrdil to, o čom sa v ostatných rokoch čoraz častejšie diskutuje: Pár kíl navyše nielenže neškodí, ale dokonca predlžuje život.

V 70-tych rokoch sa uvádzalo, že Body Mass Index (BMI) od 23,7 úzko súvisí s dĺžkou života. Asi o 20 rokov neskôr bolo BMI 24,6 vyhlásené za ideálnu hodnotu. A v súčasnosti? Tí, čo chcú dlho žiť, by mali mať BMI nad 27. Zaujímavé na tom je, že podľa tabuľky sú ľudia s BMI 27 zaradení do skupinky „obézni“. Pripomeňme, že BMI od 18,5 do 24,9 je považované za „normálnu váhu“, BMI od 25 do 29,9 tvoria obézni. Osoby s BMI od 30 vyššie sú už charakterizovaní ako „morbídne obézni“.

Ľudia so stredne ťažkou váhou žijú najdlhšie. Potvrdili to vedci z fakultnej nemocnice v Kodani. Hodnotili tri veľké štúdie zahŕňajúce viac ako 120-tisíc účastníkov. Štúdie sa realizovali v rokoch 1976–1978, 1991–1994 a 2003–2013. Ukázalo sa, že BMI od 27 nielenže zvyšuje priemernú dĺžku života, ale zreteľne znižuje aj riziko úmrtnosti.

Dlho kritizované BMI

BMI je už dlho kritizované. Odborníci ho obviňujú z toho, že vzorec na výpočet je poriadne zjednodušený. Nerozlišuje napríklad medzi tukovou a svalovou hmotou. Prečo je tieto hmoty nevyhnutné rozlišovať, vysvetlil profesor Gerhard Prager, riaditeľ kliniky obezity vo viedenskej nemocnici AKH Wien. „Športovci majú vysoký podiel svalovej hmoty a tým pádom aj vyššiu hmotnosť. BMI im vychádza horšie, bez toho, aby boli automaticky tuční.“

Ďalším nedostatkom je podľa Pragera skutočnosť, že obvod pása nehrá pri výpočte žiadnu rolu. A pritom už dlhšiu dobu vieme, že brušný tuk je obzvlášť nebezpečný. Nie je tuk ako tuk. Odborník rozlišuje medzi dobrým tukom na bokoch a stehnách a na zadku a zlým v okolí brucha. Kým v prvom prípade sa riziko srdcovo-cievnych ochorení nezvyšuje, u jedincov s veľkým bruchom je vyššie riziko srdcových ochorení, cukrovky a niektorých foriem rakoviny.

Ako alternatívnu meraciu metódu odborník ponúka „A Body Shape Index“, známu pod skratkou ABSI. Tu sa neberie do úvahy len výška a váha, ale aj spomínaný obvod pása. Ten sa však musí merať presne, teda tesne nad bedrovými kosťami.

Preto žijú tlstí dlhšie

Skutočnosť, že ľudia s miernou nadváhou prežijú dlhší život však nemožno pripísať len spôsobu merania. Vzhľadom na to, či je BMI presné alebo nepresné, každý, kto má zopár kíl navyše, žije dlhšie. Podľa Pragera je to na aj preto, že majú ľudia s miernou nadváhou energetické rezervy, z ktorých môžu čerpať v prípade vážnych ochorení ako je rakovina, srdcový infarkt alebo infekčné ochorenia.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #obezita #dĺžka života #BMI #obvod pása #brušný tuk #úmrtnosť #rezerva