Fyzická aktivita znižuje srdcovo-cievne ochorenia až o 50 percent

Pohyb má byť pre ľudí nad 65 rokov „vysoko účinný“ ako sa vyhnúť srdcovým ochoreniam. A čím ho je viac, tým lepšie.

13.09.2016 06:00
dôchodca, dovolenka, dotovaný, pobyt, kúpele Foto:
Pohyb na dôchodku sa ráta.
debata

Pohyb je zdravý – to už je celkom známa informácia. Ale často sa na tieto pozitívne prínosy cvičenia vo vyššom veku zabúda. Aktuálna štúdia z Fínska ukázala, že nešportovať vo veku od 65 rokov je dokonca nebezpečné. Fyzická aktivita totiž znižuje srdcovo-cievne ochorenia až o 50 percent.

Čím viac, tým lepšie

„Ochranný účinok prostredníctvom fyzickej aktivity je závislý od dávky, inými slovami, čím ho je viac, tým lepšie. Také aktivity majú aj ochranný účinok, ak sú prítomné ďalšie rizikové faktory pre kardiovaskulárne choroby, napríklad vysoká hladina cholesterolu,“ povedala fínska geriatrička Riitta Antikainen z univerzity Oulu. „Fyzická aktivita môže predstavovať skutočnú výzvu, dôležité pri tom je pestovať dostatočne veľa pohybu a ostať tým pádom na dôchodku zdravý.“

2500 účastníkov štúdie pozorovali viac ako 12, a to do roku 2013. V centre pozornosti bol aj počet úmrtí a ich príčiny.

Čítanie verzus záhradka

Výskumníci prerozdelili úrovne telesnej aktivity na nízku (čítanie, sledovanie televízora alebo ľahké domáce práce), strednú (prechádzky, bicyklovanie, záhradka aspoň 4 hodiny týždenne) a na vysokú (beh, lyžovanie, gymnastika, plávanie, ťažké záhradnícke práce ako aj intenzívny športový tréning minimálne tri hodiny do týždňa).

Prospešná pre kardiovaskulárne zdravie

Národná štúdia Finrisk potvrdila, že bez ohľadu na vek je pohybová aktivita prospešná pre kardiovaskulárne zdravie. Nemusí sa jednať len o beh, užitočná je aj bežná, každodenná fyzická aktivita. Pravdaže, musí byť prispôsobená individuálnemu zdravotnému stavu.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #dôchodok #záhrada #cholesterol #chôdza #fyzická aktivita #srdcová smrť