Štúdia: Horúci kúpeľ ako náhrada za šport?

Znie to síce čudne, ale existuje dôkaz. Kto si pravidelne dopraje perličkový kúpeľ, podľa vedcov robí lepšie, alebo minimálne rovnako dobre pre svoje telo, akoby športoval.

03.01.2017 06:00
vaňa Foto:
Dať si vaňu je super, ale...!
debata

Touto správou možno mnohých lenivcov potešia britskí vedci. Zistili totiž, že vaňa s horúcou vodou pôsobí na našu spotrebu kalórií rovnako pozitívne ako nie príliš namáhavé športovanie.

Potiť sa vo vani a vo fitku

V rámci štúdie museli účastníci ležať najskôr v 40 stupňovom kúpeli, kým sa začali poriadne potiť. V druhej časti experimentu pre zmenu hodinu bicyklovali ako odušu. Výsledok? Počas oddychu v krásnom, príjemnom a relaxačnom kúpeli sa zvýšila ich spotreba energie o 80 percent a spálili asi 140 kalórií – čo by dosiahli približne po 30-minútovom behu. A nielen to priniesol kúpeľ! Aj hladina cukru týchto účastníkov bola po kúpeli o poctivých desať percent nižšia ako po bicyklovaní.

Prichádza sklamanie

Ale! Keby sme túto štúdiu vnímali ako dobrú príležitosť, motivovali by sme sa ňou a vymenili drinu vo fitnesscentre za vaňu, veľa by sme tým nedosiahli. Takže tenisky na behanie ešte nevyhadzujte, ešte ich budete potrebovať! Pretože potenie vo vani nenahradí žiaden pravidelný pohyb. Ten má pozitívny vplyv na telo a myseľ, čo je tá najdôležitejši­a vec.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #kalórie #kúpeľ #fitnesscentrum #potenie #bicyklovanie #myseľ