Inkontinencia: Problém pri tréningu, o ktorom sa nehovorí

Cvičenie málokedy robí zo žien "bohyne". Po tréningu sú neupravené, unavené, spotené, majú červené tvár, "dolámané" a dolepené vlasy... To všetko však patrí do kategórie, "čo vidíme". Je tu ešte jeden problém, ktorý by mnohé ženy v skutočnosti najradšej schovali, nielen keď trénujú. Volá sa inkontinencia.

02.05.2017 06:00
inkontinencia - cvičenie
Ilustračné foto.
debata

Dve tretiny všetkých žien zažíva niekedy v priebehu svojho života počas tréningu nedobrovoľný únik moču – pri zdvíhaní záťaží, aj pri behu. Lekári túto fyzickú reakciu označujú ako stresová inkontinencia – postihuje predovšetkým ženy. Označenie stresová však nemá do činenia s emóciami, ale s fyzickou záťažou, dochádza k nej pri zvýšenom vnútrobrušnom (intraabdominálnom) tlaku. Riziko stúpa s prirodzeným pôrodom, starnutím alebo oslabením svalov panvového dna. Ak nie je trénované, k stresovej inkontinencii môže dôjsť aj po kýchaní či smiechu. Pri tréningu je to vysoká intenzita, napríklad box, skákanie cez švihadlo. Niektoré ženy uvádzajú, že z tohto dôvodu nosia špeciálne tréningové nohavičky – ak príde k „nehode“, nebude hneď viditeľná. Na posilnenie svalov panvového dna pomáha len špeciálny tréning.

Zdvíhanie hrádze

Zrolujte uterák, položte ho na stoličku a sadnite si naň tak, aby na nej „ležala“ vaša hrádza. Teraz si predstavujte, že ju pri výdychu o milimeter nadvihnete a pri nádychu opäť o čosi znížite. Opakujte šesťkrát.

Otvoriť a zatvoriť

Predstavte si svoje panvové dno obrazne. Musíte si predstaviť, že svoju pošvu pri vdychovaní otvárate a pri vydychovaní zas zatvárate. Zopakujte toto cvičenie šesťkrát. Teraz prejdite aj reálne k svalovému cvičeniu. Stiahnite močovú trubicu a následne konečník. Predstavte si to šesťkrát a potom to vyskúšajte v praxi. Brucho, nohy a zadok pritom ostávajú uvoľnené. Cvik zopakujte šesťkrát.

Práca so sedacími kosťami

Vytvorte palcami a ukazovákmi oboch rúk trojuholník. Teraz si predstavte, že hrádzu (v tomto prípade palce) pri výdychu nadvihnete, tak, že sa strany (v tomto prípade ich symbolizujú sedacie kosti), k sebe priblížia. Pri nádychu opäť uvoľnite. Zopakujte 6-krát a potom skutočne s hrádzou a sedacími kosťami, zopakujte opäť 6-krát.

Na chrbte

Ľahnite si na chrbát a nohy rozkročte len do šírky bokov. Dlane smerujú nahor, brucho a zadok sú uvoľnené. V tejto pozícii zavrite pri výdychu pošvu, pri nádychu znova otvorte. Potom to trénujte s močovou trubicou a konečníkom. Tento cvik zopakujte 10-krát.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #pôrod #hrádza #inkontinencia #pošva #kýchanie #panvové dno #únik moču