Hodina behu nám predĺži život o sedem hodín

Beh je zdravý, buduje vytrvalosť, svaly, imunitný systém. Ale jedna hodina behu dokáže viac: Predlžuje život.

01.05.2017 06:00
pes, žena, beh Foto:
Je jedno, akým bežíme tempom.
debata (14)

Benefity behu:

Srdce je výkonnejšie. Pumpuje viac krvi ku všetkým bunkám nášho tela. Posilňuje kosti a pomáha predchádzať osteoporóze. Zlepšuje metabolizmus. Behanie znižuje stresové hormóny v našom systéme. A tie útočia dlhodobo na cievy. Sérotonín a endorfíny prinášajú telu šťastný „kopanec“. Zvyšuje kapacitu pľúc. Lepšie dýchame. Menej nás trápia bolesti hlavy a migrény, pretože pri športe sa uvoľňujú látky zmierňujúce bolesť. Vytrvalostné športy spaľujú tuk, pomáhajú predchádzať cukrovke a ostatným ochoreniam, spôsobeným obezitou.

Predlžuje život

Vedci z univerzity Iowa State to pomenovali. S každou hodinou, ktorú odbehneme, si predĺžime život o sedem hodín. Prišli na to výskumníci z amerického inštitútu Cooper Institute v Dallase. A pritom nehrá rolu, koľko kilometrov za hodinu odbehneme, ani akým tempom.

Ako informovali vedci v odbornom časopise Progress in Cardiovascular Diseases, bežci žijú v priemere o tri roky dlhšie ako nebežci. Podľa odborníkov to však neplatí len pre zdatných športovcov, ale aj pre tých, čo behajú len sporadicky, fajčia, pijú alkohol, alebo sú obézni.

Len beh

Zaujímavé je, že žiadna iná forma tréningu nemá taký vplyv na dĺžku života, ako práve beh. Už pred troma rokmi zverejnili vedci z Cooperovho inštitútu v časopise Journal of the American College of Cardiology štúdiu, v ktorej prišli k výsledku, že predĺžiť život môže už menej ako päť minút behania denne. Aktuálne poznatky sa čiastočne opierajú o staršie výskumy. Nové poznatky ukázali, že beh, nezávisle od náročnosti a trasy, znižuje riziko predčasného úmrtia o 40 percent. Podľa výpočtov vedcov predlžuje hodina behu život – štatisticky vzaté – asi o sedem hodín.

© Autorské práva vyhradené

14 debata chyba
Viac na túto tému: #beh #sérotonín #cukrovka #obezita #migréna #osteoporóza #dlhovekosť