Štúdia: Prechádzky v lese chránia pred rakovinou

Aktuálna vedecká štúdia prišla k záveru, že prechádzky v lese skutočne môžu zvýšiť počet telesných buniek, ktoré bojujú proti rakovine.

16.05.2017 06:00
rodina, prechádzka Foto:
Ilustračné foto.
debata

Náš imunitný systém je úžasný a dokáže sa vyrovnať s kadečím, čo nás v priebehu života prekvapí. Superhrdinovia nášho tela sú takzvané zabijácke bunky, ktoré zmenené telesné bunky – infikované alebo rakovinové – rozpoznajú a odstránia.

Avšak vzhľadom k rôznym okolnostiam môže byť náš imunitný systém oslabený, čo môže spôsobiť prepuknutie choroby. Našťastie, okrem vyváženej stravy a pravidelného cvičenia existuje ešte jedna úžasná metóda, ako imunitný systém posilniť a zvýšiť počet spomínaných, dobrých zabijáckych buniek.

Podľa aktuálnej štúdie z Japonska pomáhajú pri produkcii týchto prirodzených buniek, práve prechádzky v lese. Alebo, inak povedané, pohyb v prírode pomáha proti rakovine. V rámci testovania poslali autori štúdie mužov a ženy vo veku od 25 do 43 rokov na trojdňovú dovolenku do lesa. Boli pod drobnohľadom, denne ich vyšetrovali. Už v prvý deň, po dvojhodinovej prechádzke pod stromami, sa zvýšil počet zabijáckych buniek v krvi dobrovoľníkov v priemere o polovicu, čo sa v nasledujúcich dňoch ešte zvýšilo.

Pozitívny efekt sa na jednej strane vysvetľuje znížením stresu, ale aj fytoncídmi, ktoré sú obsiahnuté v stromoch – aj tie znižujú stresové hormóny. Zaujímavé je, že tento účinok trval po dovolenke ešte týždeň. Pre nás to znamená dobrú správu – stačí raz za týždeň vycestovať na vidiek alebo sa len tak prejsť po parku…

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #rakovina #les #imunitný systém #prechádzka #stres #fytoncídy