Cvičenie tai-či je pre päťdesiatnikov elixírom

Behanie v parku pomáha zlepšeniu mozgových funkcií. Cvičenie so záťažou zlepšuje pamäť. Ale na prvom mieste pred všetkými podobami cvičenia, ktoré robia dobre mozgu ľudí po päťdesiatke, stojí tai-či, napísal taliansky denník La Repubblica.

02.06.2017 15:05
cvičenie, tai-či, joga Foto:
Pokiaľ ide o to, ako často cvičiť, znie odpoveď: čo najčastejšie.
debata

Koordinácie pohybov, ich presnosť a relatívna jednoduchosť približujúca sa bojovým umeniam robí z tejto disciplíny elixír dlhovekosti pre neuróny. Každý šport v každom veku robí človeku dobre. Vedci z Canberrskej univerzity sa pokúsili vyhodnotiť rôzne disciplíny a ich prínos pre osoby staršie ako päťdesiat rokov. V tomto veku cvičenie pomáha znižovať riziko demencie a ďalších neurodegenera­tívnych chorôb. Ale tiež, bez toho, aby sme priamo uvažovali o Alzheimerovej chorobe, pomáha tešiť sa z pozitívnych účinkov športu na náladu a rast nových neurónov.

Vedci vo svojej práci analyzovali štúdie týkajúce sa účinkov cvičenia a športu. Športové disciplíny rozdelili na dve veľké rodiny: aerobické a silové. K prvej skupine patria beh a rýchla chôdza, plávanie, jazda na bicykli a všetky aktivity, ktoré môžu byť vykonávané dlhodobo. K silovým športom priradili tie, ktoré posilňujú svaly predovšetkým s použitím záťaže.

„Aerobické aktivity sú užitočné najmä pre kognitívne funkcie mozgu,“ uviedli vedci. Zlepšujú schopnosť uvažovať, chápať, učiť sa, vidieť spojitosti a využívať vlastnú kreativitu. Rovnaký účinok majú joga a tai-či. Tai-či je nekonvenčný šport, ktorý je zvlášť vhodný pre osoby, ktoré už nie sú tak fyzicky zdatné, zdôraznili vedci.

Aby sme účinky cvičenia pocítili tiež v mozgu, je potrebné prekročiť prah 45 až 60 minút aspoň miernej aktivity. Pokiaľ ide o to, ako často cvičiť, znie odpoveď: čo najčastejšie. Aj jeden jediný deň v týždni venovaný cvičeniu je však lepší ako trávenie voľného času na pohovke. Cvičenie pôsobí na mozog tak, že podporuje delenie neurónov predovšetkým v hipokampe, oblasti spojenej s pamäťou a učením, a zvyšuje schopnosť vytvárať stále nové spoje. Prispieva k vzniku nových ciev a tak zlepšuje prísun výživných látok do mozgových tkanív a obmedzuje zápalové procesy.

Spojitosťou medzi pozitívnymi účinkami športu na svaly a mozog sa zaoberala aj americká štúdia. Vedci, ktorých financoval Národný ústav zdravia, zistili, že jeden enzým, katepsin B, ktorý produkujú svaly po námahe, dokáže podporovať tvorbu nových neurónov. Vlani v januári skupina fínskych vedcov publikovala na stránkach Journal of Physiology štúdiu, pri ktorej merala účinok rôznych športov na neuróny v hipokampe. Tento jav bol obzvlášť výrazný pri aerobických športoch, až potom pri silových cvičeniach. Žiadny účinok na mozog však nemá cvičenie s vysokou intenzitou, ktoré trvá len krátkodobo.

debata chyba
Viac na túto tému: #cvičenie #mozog #beh #pamäť #tai-či