Tréning bude efektívnejší, ak pred ním vypijete...

Nová štúdia ukázala, aký nápoj treba piť pred tréningom, ak chceme docieliť lepší výsledok.

19.06.2017 06:00
cvičenie, bicykel, fitness, stacionárny... Foto:
Ilustračné foto.
debata

Niekedy sa počas tréningu cítime vynikajúco, zdá sa nám extrémne jednoduchý, cítime sa vo forme, zvládneme ho ľavou zadnou, rýchlo je za nami. Ale sú aj iné dni, kedy nevládzeme a telo akoby sa nechcelo „zobudiť“ a spolupracovať. V takých prípadoch je tréning únavný a vyčerpávajúci. Možno ste si všimli, že vtedy pomôže šálka čiernej kávy – dodá telu energiu. Teraz je to však podložené aj vedecky. Káva pred tréningom zaručí, že sa nám bude lepšie a efektívnejšie trénovať.

Káva zlepší tréning

V snahe zistiť, ako ovplyvňuje tréningovú rutinu kofeín, rozdelil profesor fyziológie Bruno Gualano z univerzity Sao Paulo 40 mužov-cyklistov, do troch skupín. V prvej muži pili denne jednu šálku kávy, druhá skupina si dopriala v priemere dve šálky a tretia pravidelne pila tri a viac šálok denne.

Nakoniec dostali všetci cyklisti striedavo najprv žiadnu, potom jednu kofeínovú tabletku a tretí deň čistú placebo tabletku, ktorá neobsahovala žiadnu účinnú látku. Profesionálni športovci mali trénovať na bicykli „odušu“, a spáliť 450 kalórií v čo najlepšom čase.

Gualano so svojím tímom vďaka pozorovaniu zistili, že najlepšie trénovali tí cyklisti, ktorí krátko pred výkonom užili kofeínovú tabletku. Boli o 3,3 percenta rýchlejší ako tí, čo neužili nič a dosahovali o 2,2 percenta lepšie výsledky ako tí, čo prehltli placebo. A to nezávisle od toho, koľko kofeínu denne dostali do tela.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #energia #kalórie #únava #tréning #kofeín #káva #Placebo #efekt