Beh počas horúčavy? Šesť tipov, ako to zvládnuť

Aj vy chcete pravidelne behať, no ešte pravidelnejšie vám prichádzajú vhod rôzne výhovorky? Raz je príliš zima, potom príliš teplo... Tu sú tipy, na ktoré si dajte pozor, ak výhovorkám nedáte šancu.

18.07.2017 06:00
beh, pohyb, potenie Foto:
Ilustračné foto.
debata

Bežcovi je jedno, či je vonku 30 alebo –10 stupňov. Od behu je závislý, žije keď behá. Pravdou však je, že pri extrémnych horúčavách by sme telo nemali zaťažovať. Až do teplôt od 38 do 40 stupňov je síce fyzická aktivita neškodná, avšak dych bude zrýchlený a nebudete sa cítiť v takej pohode, na akú ste pri nižších teplotách zvyknutí.

Na toto si treba dať pozor:

Skoro, alebo neskoro
Najlepšie spravíte, ak budete behávať doobeda pred jedenástou, alebo večer po osemnástej. V týchto časoch sú teploty najnižšie.

Nezabúdajte piť
Ak plánujete behať menej ako hodinu, nápoj si so sebou nemusíte vziať. Inak je to už v prípade, ak ste odhodlaní behať dlhšie ako hodinu. V takom prípade treba mať pri sebe fľašu s tým správnym nápojom. Pamätajte na to, že studený osvieži len na krátky čas na jazyku. Pre dosiahnutie rýchleho účinku sú lepšou voľbou vlažné až teplé nápoje. Dôležité je niečo vypiť aj po behaní, aby sa strata tekutín vyrovnala.

Správne oblečenie
Beh počas horúčav nie je žiadne slnenie. Pravdaže, dá sa pri tejto činnosti aj opáliť, ale pri dlhšej záťaži je nutné pokožku chrániť. Behať len v športovej podprsenke a krátkych šortkách teda nie je najlepší nápad, pretože pot zmýva aj opaľovací krém. Lepšou alternatívou je funkčné tričko na behanie, ktoré navyše sľubuje chladivý účinok, chráni pred UV žiarením a dokonca aj znižuje zápach od potu.

Povinné: Pokrývka hlavy
Ak nemôžete behať v tieni, musíte si zaobstarať pokrývku hlavy z ľahkého a vzdušného materiálu. Nejde len o ochranu pred slnkom, ale aj o schladenie hlavy.

Behajte v tieni
Snažte sa nebehať celý čas na priamom slnku. Vyberte si trasu vedúcu cez les alebo tienistý park. Ak takú vo svojom okolí nemáte, potom bude bežecký pás vo fitnescentre počas najteplejších dní určite lepšou voľbou.

Hľadajte alternatívy
Ak je príliš teplo, bude múdrejšie, ak vyskúšate iný vytrvalostný šport, napríklad plávanie alebo bicyklovanie. Účinok je rovnaký, záťaž však nie taká veľká.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #slnko #beh #horúčava #zápach #UV žiarenie #pot #tieň