Venušine guľôčky môžu byť zdravotnou pomôckou

Erika Kubová zo Žiliny má ako fyzioterapeutka špecifické zamestnanie. Učí svoje klientky posilňovaniu svalov panvového dna pod názvom Kegelove cviky. Táto téma je v našej spoločnosti ešte stále veľké tabu. Silné svalstvo v okolí pošvy a močovej rúry je nielen prevenciou úniku moču, ale dokáže výrazne zlepšiť aj sexuálny život.

26.08.2017 06:00
Fyzioterapeutka Erika Kubová Foto:
Fyzioterapeutka Erika Kubová.
debata

Svaly panvového dna. Laicky povedané, to sú tie „tam dole“. Ale ktoré sú to presne a čo majú na starosti?

Svaly panvového dna sú tie, ktoré uzatvárajú panvu a podopierajú orgány v brušnej dutine. Spoločne s bránicou a brušnými svalmi sa podieľajú na dýchaní a takisto ovplyvňujú celkové držanie tela. Majú totiž vplyv na držanie panvy a tým aj celej chrbtice. Od svalov panvového dna závisí, ako budú fungovať oba naše zvierače – ten, čo súvisí s močením, uretrálny, aj ten, čo súvisí s vyprázdňovaním stolice, análny. A fungujúce svaly panvového dna majú vplyv aj na kvalitu nášho sexuálneho prežívania.

Čo je najčastejší dôvod ich oslabenia? Vek alebo pôrody?

K nežiaducemu úniku moču často dochádza v posledných fázach tehotenstva, keď hlavička plodu tlačí na panvové dno. Pod oslabenie svalov panvového dna sa podpíšu aj pôrody, najmä ak je dieťa veľké, pôrod je rýchly alebo ide o viacplodové tehotenstvo. Svoju úlohu zohráva vek, nadváha, ale aj naopak – extrémne schudnutie. Istý diel viny má aj sedavé zamestnanie a hormonálne zmeny v organizme, ktoré prichádzajú s klimaktériom, pretože následkom poklesu hladiny estrogénu už pružnosť tkanív nie je taká ako v mladosti. U niektorých žien s vrodenou slabosťou väziva a svalstva malej panvy dokonca môže dôjsť až k prolapsu panvových orgánov, čo je pokles časti ženských genitálií – maternice a vagíny – resp. až ich vysunutie, z malej panvy von. Niekedy to treba dokonca operovať.

O svaloch panvového dna sa hovorí najmä v súvislosti s únikom moču. Pri akom type inkontinencie, čiže poruchy udržania moču, môže cvičenie známe ako Kegelove cviky pomôcť?

V zásade má pozitívny efekt pri všetkých typoch, najlepšie však účinkuje pri tzv. stresovej inkontinencii. Je to nekontrolovaný únik moču, ku ktorému dochádza bez predchádzajúceho pocitu nútenia na močenie. Únik moču vyvolá náhle zvýšenie tlaku v brušnej dutine spôsobené napríklad kýchnutím, zakašľaním, pri zdvihnutí ťažkého bremena, pri športovaní. U žien sa tento typ inkontinencie vyskytuje najčastejšie. Jednoducho si kýchne či zodvihne na ruky dieťa a nechtiac si „cvrkne“. Na toto Kegelove cviky výborne pomáhajú.

Prečo práve Kegelove?

Pretože to bol americký gynekológ Arnold Kegel, ktorý už v roku 1948 predstavil zostavu cvikov zameraných na cielenú prácu svalov panvového dna. Je však veľmi vhodné, aby aspoň na začiatku terapie ženy toto cvičenie vykonávali pod dohľadom skúseného fyzioterapeuta.

Cvičíte s nimi individuálne alebo v skupine?

Individuálne. Ženy sa dnes na Slovensku ešte stále hanbia. Navyše my si silu panvového dna musíme aj vyšetriť, na čo jestvujú špecializované postupy. Vyšetrenie prebieha podobne ako u gynekológa, pretože silu panvového dna a aj to, či žena cvičí, sťahuje ho správne, bez palpačného (palpačne znamená prstom – pozn. aut.) vyšetrenia nezistíte. Mnohé ženy totiž ani nevedia, čo vlastne majú pri cvičení sťahovať a zapájajú do toho množstvo iných svalových skupín. Panvové dno je dôležité naučiť sa sťahovať izolovane, aby malo cvičenie potrebný účinok.

Nemajú s tým vaše klientky problém?

Je to o vzájomnej dôvere. Menej problémov s tým majú tie mladšie. Ale ak im to všetko individuálne vysvetlíte, odmietne máloktorá.

Zdôrazňujete, že pri kontrakcii, čiže sťahu panvového svalstva, musí byť človek vo výdychu. Prečo to nie je jedno, či sa pri sťahu nadychujem alebo vydychujem?

Pri nádychu sa totiž aktivujú zbytočne aj iné svaly. Takže sa treba sústrediť na to, že sťah urobím počas výdychu. Sú cvičenia „na výdrž“, keď je dobré ten sťah na niekoľko sekúnd zadržať. Vtedy sa stiahneme, držíme kontrakciu, ale už dýchame normálne. Potom sú cvičenia, keď sa robia sťahy veľmi rýchlo za sebou, počas toho takisto treba dýchať normálne, lebo inak by sme hyperventilovali, inými slovami, dýchali príliš rýchlo. To môže viesť ku tŕpnutiu končatín alebo závratom. V princípe však treba urobiť sťah panvového svalstva vždy počas výdychu. Ak však máte problém zladiť dýchanie s cvičením, dýchajte voľne a pravidelne.

Spomínali ste, že mnohé ženy ani nevedia, čo majú presne počas Kegelovho cvičenia sťahovať. V niektorých textoch sa to vysvetľuje spôsobom – skúste počas močenia zadržať prúd moču. Toto sa však nepáči urológom.

Prerušenie prúdu močenia, napríklad ráno, keď je prúd moču najväčší, môže poslúžiť len na ozrejmenie, ktoré to vlastne tie svaly panvového dna sú a takisto, či je naše panvové dno v dobrej kondícii. Má to však poslúžiť len na otestovanie, rozhodne sa neodporúča nacvičovať to týmto spôsobom. Časom by to mohlo viesť k neúplnému vyprázdneniu močového mechúra, následne k infekciám a rôznym iným zdravotným komplikáciám. Takže robiť iba ojedinele, kvôli otestovaniu zvierača, neopakovať to ako cvičenie!

Aké sú základné zásady pri cvičení panvového dna?

Optimálne je, ak máme pokojné prostredie, ktoré nám umožní plné sústredenie sa, vyvetranú miestnosť, relaxačnú hudbu, podložku, fitloptu alebo tzv. overball (malú loptičku, ktorú nafúkneme iba spolovice). Hodinu pred cvičením nejeme a pred cvičením vyprázdnime močový mechúr, ale počas cvičenia môžeme piť, to nie je problém. Dôležité je cvičiť pravidelne, každý deň, neodporúčam večer, keď je už človek unavený, ale skôr ráno a niekoľkokrát za deň. Kegelove cviky totiž môžete vykonávať aj počas práce za počítačom, keď stojíte niekde v rade a podobne. Urobte jednoducho aspoň zopár cvikov vždy, keď si spomeniete. Radšej častejšie ako dlhé cvičenie raz za čas. Ráno sa zobudíte a niekoľko cvikov si môžete urobiť v ľahu, so zdvihnutou panvou či v tureckom sede hneď na posteli.

V akej polohe je cvičenie najúčinnejšie?

Veľmi účinné je cvičenie v polohách, keď je panva vyššie ako hlava. Môžeme panvu podložiť aj loptou, aby sme ju zbavili záťaže. Pomerne náročné je vykonávať sťahy aj v tureckom sede. Kegelove cviky však možno robiť v stoji, v sede, v ľahu na chrbte, na bruchu aj na boku, je to veľmi flexibilné. Môžeme ich prispôsobiť situácii. Sedíte v čakárni u lekára? Tak cvičte v sede. Ste v rade na pošte? Urobte zopár sťahov postojačky. V kancelárii za počítačom máte možnosť striedať cvičenie na stoličke aj fitlopte. Je dobré mať však „svoju“ zostavu, ktorú je možné zacvičiť si aspoň niekoľkokrát do týždňa doma, v pokojnom prostredí a v rôznych polohách.

Možno mať aj po takomto cvičení svalovicu? A kde?

Môže sa objaviť v oblasti podbrušia. Sú to také pocity, ako keď máte dostať menštruáciu. Ak sa objaví, tak väčšinou na začiatku. Pri pravidelnom cvičení už nie.

Poďme k pomôckam, ktoré môžu posilneniu panvového dna takisto pomôcť. Mnohé ženy si myslia, že tzv. Venušine guľôčky slúžia výlučne na sexuálnu stimuláciu. Ich pravidelné nosenie má pritom efekt „vaginálnych závažíčok“ – posilňujú svaly panvového dna, pretože ich žena v sebe musí udržať.

Je to tak. V predaji sú rôzne vaginálne telieska, ktoré možno používať pri úniku moču, po pôrode, pred aj po gynekologických či urologických zákrokoch, dokonca ako prevenciu vysúvania hemoroidov a pre zlepšenie v sexuálnej oblasti. Niektoré sú vo forme guľôčok, ktoré sa vložia do pošvy a dajú sa na ne s pomocou karabínky zavesiť závažíčka a žena sa ich sťahom vagíny snaží v sebe udržať. Týmto spôsobom môžu poslúžiť aj Venušine guľôčky, pretože ich používanie sa zas odporúča počas fyzickej aktivity, počas prechádzok, upratovania doma. Takisto majú určitú svoju hmotnosť a snaha udržať ich v pošve vedie k posilneniu svalov panvového dna.

Napadá mi otázka, je cvičenie svalov panvového dna určené aj pre mužov? Aj muži trpia inkontinenciou.

Kegelove cvičenia prebiehajú u mužov rovnako ako u žien. Aj muži majú zvierač, ktorého stiahnutím dokážu zadržať moč i stolicu. Nemajú však k dispozícii vyššie spomínané pomôcky. (Úsmev.) Kegelove cviky by mali cvičiť aj muži, ktorí dlhší čas nemali pohlavný styk.

Kliniky plastickej chirurgie dnes ponúkajú zákrok zvaný vaginoplastika. Cieľom je remodelácia vchodu do pošvy alebo pošvy samotnej. Čo si o tom myslíte?

Nie som lekárka, ale dôvodom na takýto zákrok určite nie je len oslabenie svalov panvového dna, ale aj zle zhojené poranenie po pôrode a podobne. Nie vždy je problém fyzický, niekedy možno aj estetický. To už musí posúdiť gynekológ, ktorý sa na takéto operácie špecializuje. Cvičením panvového dna však nič nemožno pokaziť, takže určite by som začala týmto a chirurgické riešenie nechala až ako jednu z posledných možností.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #fyzioterapeut #panvové dno #Kegelove cviky #Erika Kubová