Päť najvhodnejších športových druhov pri obezite

Nadváha, žiaľ, nie je len mentálnym a vizuálnym problémom postihnutých, často vedie k najzávažnejším zdravotným ťažkostiam, ako sú kardiovaskulárne a kĺbové, hypertenzia a cukrovka.

26.09.2017 06:00
plávanie, šport, voľný čas Foto:
Jedným z najefektívnejších športov je plávanie.
debata

Takže je najvyšší čas pustiť sa „do práce“ a kombináciou zdravej stravy a športom zabojovať proti nadbytočným kilogramom. Nie však vo fitnescentre. Tam sa obézni ľudia necítia doma a navyše, mnohé športové druhy zbytočne zaťažujú kĺby.

Nestačí upraviť stravu? Musím naozaj aj športovať? pýtajú sa mnohí ľudia s nadváhou. Ekotrofologička z Hamburgu, Kirsten Sellmar, im radí, aby predsa len zakomponovali nejaký druh športu do svojho odtučňovacieho programu. Sellmar, ktorá sprevádza ľudí na ich ceste za vysnívanou váhou, vraví: „Samozrejme, že sa dá schudnúť vďaka nízkokalorickej strave a dlhodobému prešteľovaniu svojich stravovacích návykov, predovšetkým, ak zaradíte fyzickú námahu do každodenného života. Prostredníctvom pravidelného tréningu možno telo pri chudnutí oveľa lepšie podporiť. Pozor, nielen pri odbúravaní nadbytočných kilogramov, šport má všeobecne pozitívny vplyv na zdravie, napríklad odbúrava stres.“

Kedy hovoríme o nadváhe?

Najrýchlejšou možnosťou, ako zhodnotiť váhu, je údaj Body Mass Index, známy pod skratkou BMI. Pri výslednej hodnote od 19 do 25, sa hmotnosť považuje za normálnu, pri hodnotách nad 25 ide o ľahkú nadváhu. Kirsten Sellmer však upozorňuje: „BMI by nemalo byť jediným faktorom, ktorý berieme do úvahy, rozhodujúcimi sú skladba tela a rozloženie tuku v tele.“ Brušný tuk je podľa jej slov oveľa problematickejší ako tuk pod kožou či na bokoch, pretože produkuje látky v tele, ktoré podporujú rozvoj chronických ochorení. U žien by obvod pása nemal byť väčší ako 88 centimetrov, od 80 centimetrov vzniká mierne zvýšenie zdravotného rizika. Obvod pása u mužov by nemal presiahnuť 102 centimetrov, mierne zvýšené zdravotné riziko vzniká už od 94 centimetrov.

Pred športovaním zvážte:

Obráťte sa na lekára, aby vyvrátil možné zdravotné riziká.
Kúpte si kvalitné tenisky, v prípade, že máte deformácie chodidiel, špeciálne navrhnuté vložky ortopédom ochránia kĺby.
Potrebovať budete pohodlné športové oblečenie, v ktorom sa budete dobre cítiť a ochráni vás aj pred oškretím (napríklad legíny).
K svojej novej výbave pridajte peknú fľašu vody, aby ste sa mohli kedykoľvek napiť. (Dôležité!)
Nájdite si sparing partnera. Športovať s priateľom sa oplatí, nehrozia výhovorky.
Nepreháňajte to! Svaly a kondícia potrebujú čas na budovanie.
Nezabudnite na to, že neschudnete „len tak“. Dá sa to len v prípade, že zmeníte aj stravovanie – až vtedy sa začne telo meniť.

Aquafitness

Ak máte nadváhu viac ako desať kilogramov, nič nie je vhodnejšie ako cvičenie vo vode. Hoci sa nezačnete potiť ako pri podobných cvičeniach bez vody, aquafitness je veľmi efektívny. Celé telo pracuje na zachovaní rovnováhy vo vode a tým trénuje hlboké svaly, ktoré sú obzvlášť dôležité pri spaľovaní tuku. Šport vo vode je dvakrát taký namáhavý ako cvičenie „na suchu“.

Plávanie

Veľa obéznych ľudí má z plávania fóbiu. Buď preto, že boli pri plávaní nešikovní už v škole, alebo preto, že sa vo svojom tele jednoducho necítia pohodlne. Oplatí sa túto nechuť poraziť, pretože plávanie je vynikajúcim športom pre všetkých, ktorí chcú schudnúť. Trénujú sa pri ňom všetky dôležité svaly a spaľuje sa tuk. Pohyb vo vode šetrí kĺby a zapája všetky dôležité svaly.

Tréning na ergometri

Má niekoľko výhod. Je jedno, aké je vonku počasie, možno kontrolovať spotrebu kalórií a pulznú frekvenciu, posilniť kardiovaskulárny systém. Pre ľudí so silnou nadváhou sa hodí viac tzv. ležiaci ergometer, ktorý umožňuje pohodlne sedieť a zároveň šetriť pri tréningu chrbát. Po spálení niekoľkých kilogramov možno presedlať na bežný ergometer.

Pilates

Je kombináciou strečingu a posilňovacích cvičení s cieľom vybudovať silné centrum tela. Vďaka pilatesu budú posilnené svaly, zlepší sa aj držanie tela. Pohyby sú koncentrované v kombinácii s dýchaním, aby sa zosúladilo telo a myseľ. Cvičenie je vhodné aj pre obéznych, lebo šetrí kĺby. Pilates tiež umožňuje vnímať telo a zvyšuje sebavedomie.

Silový tréning

Každý, kto trénuje a posilňuje svaly, môže rátať s úspechom pri úbytku hmotnosti. Aj tu však platí: nepreháňať to na začiatku! Najvhodnejšie sú cvičenia v stoji alebo posediačky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #chudnutie #pilates #cukrovka #obezita #stres #kĺby #brušný tuk